Hag
0

Nastavak suđenja Karadžiću, sljedeći svjedok balističar Mirza Sabljica

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
U Haškom tribunalu danas će biti nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću, a Tužilaštvo je kao sljedećeg svjedoka najavilo balističara Mirzu Sabljicu.

Sljedeći svjedok na listi Tužilaštva je pod pseudonimom KDZ-310, za kojeg je prošle sedmice u sudnici rečeno da je "izdat nalog za svjedočenje". Iskaz će zatim dati kriminalistički tehničar Bogdan Vidović, a potom i John Hamil, koji je od maja 1993. do jula 1994. bio vojni posmatrač UNPROFOR-a u BiH.

Glavni pretres trajaće do četvrtka, a za petak je zakazana raprava o propustu BiH da Karadžiću dostavi dokumente koje je on tražio za svoju odbranu. Vlastima BiH je naloženo da najkasnije sutra obavijeste sudsko vijeće ko će ih u raspravi predstavljati, uz podsjećanje da predstavnik BiH nije učestvovao u raspravi o dokumentima koja je održana 15. februara ove godine. 

Optužnica tereti Karadžića za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti nad muslimanima i Hrvatima, za kršenja zakona i običaja ratovanja, za teror nad civilima u Sarajevu snajperskim delovanjem i granatiranjem, kao i za uzimanje pripadnika međunarodnih snaga za taoce, od 1992. do 1995. godine. 

Tužilaštvo će danas nastaviti sa izvođenjem dokaza u predmetu protiv bivših zvaničnika policije RS Miće Stanišića i Stojana Župljanina i predmetu protiv bivšeg šefa Državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića. 

Pretres u postupku preispitivanja u predmetu protiv bivšeg načelnika bezbjednosti Gardijske brigade JNA Veselina Šljivančanina zakazan je za utorak, 12. oktobra. Šljivančanin je 27. septembra 2007. osuđen na pet godina zatvora, nakon što ga je pretresno vijeće proglasilo krivim za pomaganje i podržavanje mučenja zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ovčara" kod Vukovara 20. novembra 1991. godine. 

Žalbeno vijeće je 5. maja 2009. godine Šljivančanina proglasilo krivim i osudilo na 17 godina zatvora. Žalbena presuda se zasnivala na zaključku da je komandant Gardijske brigade Mile Mrikšić "morao da kaže Šljivančaninu" da je naredio povlačenje vojne policije iz hangara na "Ovčari" i tako zarobljenike ostavio bez zaštite. 
Odbrana je tražila reviziju presude, ukazujući da je Žalbeno vijeće izreklo novu provostepenu presudu, na koju bi Šljivančanin imao pravo žalbe. 

Vijeće je kao "novi činjenicu" prihvatilo svjedočenje bivšeg načelnika Gardijske brigade Miodraga Panića, koji je u raspravi održanoj u junu ove godine tvrdio da je bio blizu Šljivančanina i Mrkšića dok su razgovarali 20. novembra 1991. ali da nije čuo da je Mrkšić govorio o povlačenju vojne policije. 

Tužilaštvo je tražilo da se u utorak sasluša samo jedan svjedok, vojni ekspert Rejno Tunens, koji bi navodno modao da dovede u pitanje prihvatljivost iskaza Miodraga Panića.