Haški tribunal
0

Nastavak suđenja Karadžiću poslije zimske pauze

SRNA
Jeremy Bowen
Jeremy Bowen
U Haškom tribunalu danas će, nakon tronedjeljne zimske pauze, biti nastavljena suđenja, dok će postupak protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića biti nastavljen u četvrtak, 13. januara, svjedočenjem reportera britanske mreže BBC Jeremya Bowena.

Danas se nastavlja glavni pretres na suđenju nekadašnjim zvaničnicima MUP-a RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, optuženima za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine.

Stanišiću je odlukom suda bilo odobreno da od 17. decembra do 7. januara bude na privremenoj slobodi u Beogradu, javio je dopisnik Srne iz Haga.

Tužilaštvo je najavilo da će izvođenje svojih dokaza završiti do 19. januara, a 24. januara mogla bi da bude održana rasprava po pravilu "98 bis", prema kojem odbrana može da na kraju dokaznog postupka optužbe zatraži da se optuženi oslobode po svim ili pojedinim tačkama optužnice, ukoliko smatra da nisu ponuđeni uvjerljivi dokazi. 

Procjenjuje se da će dokazni postupak odbrane biti okončan prije zimske pauze u decembru ove godine, dok se donošenje presude očekuje u februaru 2012. godine. 

U Haškom tribunalu danas se nastavlja i suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije generalu Momčilu Perišiću, optuženom za pomaganje srpskim snagama u BiH i Hrvatskoj, koje su počinile zločine u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu. 

Na ovom suđenju je 6. decembra održano je saslušanje na zatvorenoj sjednici, poslije čega je sudsko vijeće saopštilo da će naknadno biti rečeno kada će proces biti nastavljen. Prethodno je bilo najavljeno da će odbrana završiti svoj dokazni postupak prije početka zimske pauze 20. decembra. 
Suđenje bivšim šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Frenkiju, optuženim za zločine policijskih i paravojnih snaga u BiH i Hrvatskoj, biće nastavljeno sutra. U toku je dokazni postupak optužbe. 

Simatoviću je bilo odobreno da tokom zimske pauze bude na privremenoj slobodi u Srbiji od 17. decembra do 6. januara, da bi mu kasnije bilo odobreno da u Srbiji ostane do 21. januara. 

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u četvrtak, 13. januara, a tužilaštvo je najavilo da će naredni svjedok biti reporter britanske mreže BBC Jeremy Bowen koji je jedno vrijeme izvještavao iz BiH. 

Poslije Bowena iskaz bi trebao dati svjedok kome je dat pseudonim KDZ-026. Odbrana je 6. januara zatražila da se izmijeni odluka o zaštitnim mjerama i da svjedok da iskaz pod svojim imenom i na otvorenoj sjednici. Sudsko vijeće tek treba da donese odluku po ovom zahtjevu. 

Od početka dokaznog postupka 13. aprila saslušano je 46 svjedoka optužbe, a Momčilo Mandić, nekadašnji ministar pravde RS, dao je iskaz kao svjedok vijeća. 

Suđenje je počelo 26. oktobra 2009. godine. Karadžić se u pritvoru Tribunala nalazi od 30. jula 2008. godine kada su ga sudu predale vlasti Srbije.