Sud BiH
1

Nastavak suđenja Jašareviću, svjedoči policajac koji ga je ranio

SRNA
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Mevlid Jašarević na Sudu BiH
Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje vehabiji Mevlidu Jašareviću, optuženom za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra prošle godine.

Planirano je da se danas pred Sudom BiH pojave tri svjedoka Tužilaštva - Suad Hasanović, inspektor SIPA-e koji je u blizini Tehničke škole pronašao Jašarevićevo oružje, pripadnik MUP-a Kantona Sarajevo Avdo Ibrica koji je ranio Jašarevića, te pripadnica SIPA-e Marija Stanišić koja je vršila pretres u kući prvooptuženog i obavila razgovor sa njegovom suprugom.

Jašarević je na ročištu 23. augusta rekao da su meta napada na Ambasadu SAD u Sarajevu bili američki specijalci kao znak odmazde za napade u Iraku.

Suđenje Mevlidu Jašareviću, Emrahu Fojnici i Munibu Ahmetspahiću počelo je 15. juna.

Prvooptuženi Jašarević nije se pojavio na suđenju 13. augusta iskazujući nepoštovanje Suda BiH. Pojavili su se drugooptuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić, koji su izjavili da će poštovati Sud BiH.

Tada su saslušani svjedoci optužbe - Mujo Odobašić, radnik na obezbjeđenju zgrade Ambasade SAD, koji tvrde da je Jašarević nasumično pucao po objektu i ranio Mirsada Velića, te Borislav Čvoro i Olga Vukša, pripadnici Sipe i MUP-a Kantona Sarajevo koji su radili uviđaj.

Jašarević je prilikom napada na američku Ambasadu u Sarajevu u blokadi držao centar grada oko 45 minuta, dok ga u nogu nije pogodio i onesposobio snajperista MUP-a Kantona Sarajevo.

Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. Tom prilikom ranio je Velića.

Prema optužnici, koju je 23. aprila podiglo Tužilaštvo BiH, Jašarević, Fojnica i Ahmetspahić su napadom na američku Ambasadu planirali da iznude ustupke od organa vlasti zahtijevanjem da NATO snage napuste Avganistan, te su prijetili građanima SAD i Njemačke.

Tužilaštvo BiH najavilo je da će tokom suđenja saslušati 26 svjedoka i 13 vještaka, te da će dokazati da se radi o krivičnom djelu terorizma i organizovanja terorističke grupe po uzoru na Al-Qaidu.

Najavljeno je da će biti izvedeno više od stotinu materijalnih dokaza, među kojima i videosnimci terorističkog napada na Ambasadu SAD i Jašarevićeva oproštajna videoporuka.

Fojnica i Ahmetspahić optuženi su da su, kao članovi terorističke grupe, omogućili Jašareviću izvršenje krivičnog djela terorizma. Osim BiH, i američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu protiv Jašarevića.

Jašarević je optužen za teroristički napad na Ambasadu SAD u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine. Tokom napada on je iz automatske puške za 50 minuta ispalio 105 metaka na zgradu Ambasade. U napadu je ranjen radnik obezbjeđenja zgrade.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.00 sati.