BiH
0

Nastavak suđenja Damiru Crnjaniju optuženom za trostruko ubistvo

FENA
Reproduciranjem iskaza ranije saslušanih svjedoka, što je konstatirano uz saglasnost strana u postupku, te saslušanjem svjedoka Ermina Sadikovića danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Damiru Crnjaniju (1986.), optuženom za trostruko ubistvo u julu 2007. u Beogradu.

Optužnica Crnjanija tereti za ubistvo tetke i tetka, bračnog para Gordane i Zorana Sitarice i njihove kćerke Zorice, što je kvalificirano kao ubistvo iz koristoljublja, motivirano pribavljanjem protupravne imovinske koristi za kupovinu vozila.

Svjedok je potvrdio da odranije poznaje optuženog te da su se družili duže vrijeme, podsjećajući na okolnosti koje su prethodile, ili su se dogodile nakon radnji navedenih u optužnici.

Svjedok je na insistiranje kantonalnog tužitelja govorio o detaljima iskaza datog u istrazi, prisjećajući se da je optuženi zajedno s ocem radio građevinske poslove te da je prikupljao novce za kupovinu automobila i play-stationa.

Upitan o "kretanju" optuženog u inkriminirane dane 14., 15. i 16. jula 2007., svjedok je ispričao kako mu je optuženi Crnjani kazao da ide u Beograd na koncert "Rollingstonesa", ali da mu tada nije pominjao rodbinu u Beogradu, iako je svjedoku odranije poznato da je kod njih (rodbine) išao više puta, hvaleći se da su u izvrsnim odnosima.

Svjedoku je, također, poznato da je po povratku optuženi kupio automobil BMW te da ga je dan kasnije i registrirao i da je kupio Play-station 3 i plazmu, namjeravajući da otvori igraonicu.

Ostatak svjedočenja odnosio se na okolnosti druženja s izvjesnim Semirom, ponašanje optuženog te zamjenu mobilnih aparata.

Prema tužbenim navodima, Crnjani je nakon ubistva izvršio premetačinu stana u Beogradu kojem je živjela porodica Sitarica te prisvojio 4.700 eura, 1.500 švicarskih franaka, četiri mobitaela i tri fotoaparata.

Budući da je optuženi bh. državljanin, ovaj predmet je u skladu s Memorandumom o saradnji pokrenut na zahtjev za preuzimanje krivičnog gonjenja Okružnog tužilaštva u Beogradu koji je 26. oktobra 2007. upućen Ministarstvu pravde BiH.

U skladu s načelom mjesne nadležnosti krivično gonjenje u ovom slučaju preuzelo je Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo. Optužnica u ovom predmetu je podignuta 14. novembra, a dan kasnije i potvrđena.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 19. septembar i 13. oktobar kada bi trebali biti predočeni nalaz i mišljenje sudskih vještaka, angažiranih u ovom predmetu.