BiH
0

Nastavak sjednice Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi danas, u nastavku ranije prekinute sjednice, razmatrati Prijedlog amandmana II, III i IV na Ustav Bosne i Hecregovine, čiji su predlagači poslanici Stranke za BiH, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije podržala principe predloženih amandmana, a protiv su glasali članovi Komisije iz stranaka iz RS-a te HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Između ostalog, trebao bi biti razmatran Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, koji je predložio poslanik Denis Bećirović. Predloženim zakonom, između ostalog, propisuju se kazne za osnivače fašističkih organizacija, pripadnike, ali i za službene osobe koje dozvole registraciju ovakvih organizacija.

Poslanici bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama BiH, čiji je predlagač Sefer Halilović, s Mišljenjem zajedničke komisije za odbranu i sigurnost koja nije podržala principe predloženog zakona.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona, osnovni razlog za njegovo donošenje je da se pripadnicima OSBiH kojima od 1. marta ove godine prestaje profesionalna vojna služba, a koji su bili profesionalna vojna lica pripadnici Armije BiH, HVO-a i Vojske RS, omogući da ostanu u profesionalnoj vojnoj službi do stjecanja uvjeta za penziju.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na ranije utvrđenom dnevnom redu su, između ostalog, i Informacija Vijeća ministara BiH o lišavanju slobode Ejupa Ganića u Velikoj Britaniji, na osnovu zahtjeva Srbije za izručenje kao i Informcija Vijeća ministara o dopisu Ministarstva sigurnosti Ujedinjenim nacijama povodom proglašavanja pojedinih organizacija iz BiH povezanim s terorističkim oranizacijama i stavljanju van snage dokumenta koji izaziva pravnu nesigurnost građana i institucija u BiH.