BiH
0

Nastavak saradnje Asocijacije XY i kazneno-popravnih zavoda

FENA
Predstavnici Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje XY i predstavnici šest kazneno-popravnih zavoda u Federaciji BiH potpisali su danas u Sarajevu ugovor o nastavku saradnje u okviru projekta "Maksimiziranje pokrivanja efektivne prevencije HIV-a i njege među populacijama u najvećem riziku".

Projekt je dio državnog programa pod nazivom "Koordinirani nacionalni odgovor na HIV/AIDS i tuberkulozu u ratom razrušenom i visoko stigmatiziranom okruženju" čiji su potpisnici relevantne institucije iz BiH.

Svrha programa je smanjenje stope prenošenja HIV-a i poboljšanje liječenja, skrbi i podrške osobama koje žive s HIV-om u BiH. U 2011. educirano je oko 600 osuđenih osoba dok su 94 osobe educirane za vršnjačke edukatore.

Jedna od ciljnih grupa obuhvaćenih ovim projektom su osuđene osobe u svim kazneno-popravnim zavodima u Federaciji BiH, budući da osuđene osobe žive u vrlo specifičnim uvjetima, u povećanom su riziku da dobiju neku prenosivu infekciju.

Nacionalni koordinator HIV prevencije u Federaciji BiH Zlatko Čardaklija prisustvovao je današnjem sastanku, a u izjavi za novinare kazao je da postoji potreba za uvezivanjem svih relevantnih faktora da bi se stvorio sistem pomoću kojeg će se ostvariti najbolji rezultati i za edukaciju i za prevenciju unutar zatvora.

Dodao je da Federalno ministarstvo zdravstva pokušava raditi intersektorski s različitim subjektima da bi se spriječila i zloupotreba droga u zatvorima.

Direktor KPZ Nihad Spahić naglasio je u izjavi za novinare da se testiranje osuđenika radi u tajnosti da ne bi bili diskriminirani, dodajući da u KPZ ponekad dolaze i već zaražene osobe zbog čega postoji i mogućnost zaraze više osoba.

Kada je u pitanju seksualno zlostavljanje, Spahić pojašnjava da je u KPZ zabilježen jedan takav slučaj, ali da veći problem predstavljaju one osobe koje dobrovoljno stupaju u seksualne odnose radi neke dobiti ili zbog ucjene.

Ugovor je danas potpisan s predstavnicima KPZ Sarajevo, KPZ Mostar, KPZ Zenica, KPZ Busovača, KPZ Bihać i KPZ Tuzla u kojima trenutno boravi oko 1.760 osuđenih osoba.