Transparency International BiH
0

Nastavak redovnih aktivnosti

FENA
Transparency International BiH (TI BiH) nastavio je danas s redovnim aktivnostima.

Evropski komesar za pridruživanje Olli Rehn pružio je danas eksplicitnu podršku radu TI BiH, čime je Evropska komisija i zvanično potvrdila svoje nastojanje da ostane dosljedan zaštitnik rada nevladinog sektora u BiH, kao i insistiranje na punom poštovanju vladavine zakona i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala u svim zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za prijem u članstvo Evropske unije, saopćeno je iz TI BiH.

Ističe se da je podrška stavovima TI dobijena od ključnih institucija i vlada, uključujući i Evropsku komisiju, jasna poruka da kršenje ljudskih prava i politički pritisci na organizacije civilnog društva ne smiju predstavljati prihvatljiv model ponašanja u zemlji koja pretenduje da ispuni kriterije neophodne za punopravno članstvo u EU.

Nakon što su 10. jula iz sigurnosnih razloga obustavljene redovne aktivnosti TI BiH zbog neobjašnjive i beskrupulozne kampanje u medijima pod kontrolom vladajućeg režima u RS-u, usmjerene na diskreditiranje ove organizacije, TI BiH insistira da nezavisna istraga o cijelom slučaju treba dati institucionalni odgovor".

Također, insistira da sva lica za koja postoji osnovana sumnja da su počinila krivična djela trebaju odgovarati u skladu sa zakonom bez obzira na funkciju koju obavljaju ili su obavljali.

TI BiH izražava zahvalnost organizacijama, institucijama i pojedincima koji su mu pružili nesebičnu podršku u ovim kritičnim trenucima i izražava uvjerenje da se ovakvi i slični obračuni sa neistomišljenicima više neće dešavati.