BiH
0

Nastavak rasprave u Narodnoj skupštini RS

FENA / Sarajevo-x.com
Narodna skupština RS-a
Narodna skupština RS-a
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj je trebao biti zauzet stav o odlukama i zahtjevima visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, sinoć je nakon višesatne rasprave prekinuta, a nastavak je zakazan za danas u 11.00 sati. Jučerašnji dan obilježili su i protesti u svim većim gradovima RS-a kao znak negodovanja zbog odluka visokog predstavnika.

Prema obrazloženjima glavnih aktera, razlog prekida sjednice NSRS je usaglašavanje stavova poslaničkih klubova o prijedlogu rezolucije o osudi postupaka i odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka i inicijativa za ukudanje njegovih bonskih ovlaštenja.

Na tom zasjedanju trebalo bi da se usaglasi jedinstven stav oko svih predloženih zaključaka i deklaracija u kojima se poziva na odbijanje Lajčakovih odluka, koje su ocijenjene kao kršenje Ustava BiH.

Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik je, u dužem obraćanju poslanicima koji razmatraju posljednje Lajčakove odluke, pozvao poslanike da proglase neprihvatljivim Lajčakove odluke te proglasi ih kao čin narušavanja Dejtonskog sporazuma, dejtonskog balansa i Ustava BiH.

Pozvao je da Skupština Lajčakovu odluku ocjeni kao neprihvatljivu i štetnu za vitalne interese ne samo srpskog naroda, nego i svih naroda u BiH i pozove Vijeće za implementaciju mira da omogući da se u dijalogu, ukoliko ne povuče odluka, ona bitno izmijeni i usaglasi sa Dejtonskim sporazumom.

Inače, PDP je predložila da Skupština RS-a usvoji rezoluciju o osudi postupaka i odluka visokog predstavnika za BiH i inicijativu za ukidanje njegovih "bonskih ovlaštenja“.

SDS je predlagao usvajanje deklaracije o vraćanju nelegalno oduzetih nadležnosti RS-a i neprihvatanje odluka donesenih na osnovu Bonske deklaracije.

Podsjetimo, odluke visokog predstavnika odnose se na Odluku o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vijeća ministara BiH, Zahtjev za izmjene i dopune Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH i Zahtjev za izmjene i dopune Poslovnika Doma naroda Parlamenta BiH.

Jučerašnji dan obilježili su i protesti u svim većim gradovima RS-a kojima je tamošnje stanovništvo, predvođeno svojim premijerom Miloradom Dodikom i ostalim relevantnim političkim faktorima iz manjeg bh. entiteta, željelo izraziti svoje negodovanje zbog odluka visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

Obraćajući se prisutnima na protestu, Dodik je kazao da RS ima pravo na demokratski odgovor zbog Lajčakovih odluka te da ovo nije akcija, već reakcija na odluke visokog predstavnika.

Dodik je kazao da je u Mostaru stavio potpis na dokument o reformi policije u BiH "jer tamo piše da će ona pratiti ustavnu strukturu BiH, a RS je dio toga".

On je, između ostalog, kazao da je ovih dana pod pritiscima da prihvati odluku visokog predstavnika, ali da on može svima da kaže 'ne i neću'.

"Ukoliko visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak ne povuče svoje posljedne odluke ili ih bitno ne promijeni, kako bi se osiguralo da nema preglasavanja, SNSD će preći u opoziciju u zajedničkim bh. organima“, ponovio je danas na protestnom okupljanju u Banjoj Luci predsjednik Vlade i SNSD-a Milorad Dodik.

Prema nekim procjenama na protestu, koji je nosio naziv centralni, bilo je prisutno oko 10.000 građana, koji su imali i osiguran prijevoz željeznicom te autobusima, što je, ipak, manje od najavljivanog broja od organizatora.