BiH
0

Nastavak rasprave o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju u BiH 17. aprila

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu razmatrala Prijedlog zakona o visokom obrazovanju u BiH. Dogovoreno je da se rasprava o predloženom zakonu nastavi 17. aprila.

Predsjedavajući Komisije Šefik Džaferović je u pauzi zasjedanja kazao novinarima da do tada Vijeće ministara, odnosno resorno ministarstvo treba da iznese svoj stav, imajući u vidu amandmane koji su uloženi na zakon kada je u pitanju finansiranje, licenciranje i akreditiranje visokoškolskih ustanova u BiH.

Prema njegovim riječima, to su pitanja na koja će se fokusirati Ustavnopravna komisija u izradi novog izvještaja Predstavničkom domu PSBiH.

„Dakle, do 17. aprila Vijeće ministara, odnosno nadležno Ministarstvo civilnih poslova, ima zadatak da iznese svoj stav vezano za prijedloge amandmane koji su do sada pristigli u parlamentarnu proceduru“, kazao je Džaferović.

Predstavnički dom PSBiH sredinom prošlog mjeseca nije prihvatio negativan izvještaj Ustavnopravne komisije ovog doma u prošlom sazivu o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju u BiH, čime ga je praktično zadržao u parlamentarnoj proceduri.

Dom je tada zadužio Ustavnopravnu komisiju da u roku od mjesec dana sačini novi izvještaj, te da pritom posebno obrati pažnju na pitanja o kojima dosad nije bila postignuta saglasnost, a to su finansiranje, licenciranje i akreditiranje.