BiH
0

Nastavak pete posebne sjednice skupštine RS-a 11. decembra

FENA
Kolegij Narodne skupštine RS-a odlučio je da se nastavak 5. posebne sjednice održi 11. decembra, a po njenom završetku i nova redovna sjednica na kojoj bi trebalo da se razmatra Nacrt budžeta RS-a za 2008.

Predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić je podsjetio da je 5. posebna sjednica na kojoj se raspravljalo o odlukama visokog predstavnika od 19. oktobra ranije prekinuta da bi se pratila novonastala kriza i u tom kontekstu održao njen nastavak.

"Cijenimo da će se u toku ove i naredne sedmice održati nekoliko bitnih događaja", kazao je Radojičić podsjetivši da se danas održava zajednički kolegij Parlamentarne skupštine BiH i da je 1. decembar rok koji je postavio visoki predstavnik za postizanje dogovora o poslovniku oba doma državnog parlamenta.

Na redovoj 16. sjednici entitetskog parlamenta, koja bi trebalo da se održi najkasnije 12. decembra, trebalo bi pored budžeta RS-a za narednu godinu da se razmatra i više pripremljenih prijedloga i nacrta zakona te informacija o saradnji RS-a s Haškim tribunalom i drugo.

Radojičić je u izjavi novinarima prenio stav Kolegija da bi parlament RS-a trebalo da nastavi redovno zasjedanje, bez obzira na 5. sjednicu i praćenje aktuelne krize u BiH, jer ona može dugo da traje, a na usvajanje čeka nekoliko bitnih zakona i usvajanje budžeta za narednu godinu.

On je ocijenio i da se vjerovatno danas neće postići dogovor o poslovniku oba doma Parlamentarne skupštine, jer se očigledno igra na novu radikalizaciju situacije u BiH.

Radojičić je odbacio kao spekulacije navode da je nastavak 5. posebne sjednice zakazan 11. decembra, kada bi se moglo znati da li će biti donijeta neka odluka u vezi sa statusom Kosova.