BiH
0

Nastavak nabavke glasačkih listića kako opći izbori u BiH ne bi došli u pitanje

Anadolija
Centralna izborna komisija BiH je na hitnoj sjednici usvojila zaključak kojim se nastavlja postupak nabavke usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića po odluci te državne institucije od 26. juna, kojom je okvirni sporazum i ugovor dodjeljen dobavljaču "Atlantik BB“ d.o.o. Banja Luka, javlja Anadolija.

Učinjeno je to s obzirom da je Ured za razmatranje žalbi  Bosne i Hercegovine aktom od 16. jula obavijestio Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da ne može pristupiti rješavanju žalbe  ponuđača "Zrinjski“ d.d. Čakovec, Republika Hrvatska  zbog nedostatka kvoruma za donošenje pravno valjane odluke u okviru njihove nadležnosti, ne navodeći vrijeme kada će moći pristupiti rješavanju predmetne žalbe.

"Imajući u vidu da je 2014. godina izborna godina, odredbu člana 2.9 stav (1) tačka 7. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine  kojom je utvrđeno da je CIK BiH odgovorna za pravovremeno štampanje, distribuciju i sigurnost glasačkih listića i da teku rokovi po odredbama ovog zakona i činjenicu da je potrebno hitno pristupiti realizaciji štampanja i pakovanja glasačkih listića za opće izbore 2014. godine, da se ne bi prouzrokovala nesrazmjerna šteta na račun javnog interesa, CIK BiH je odlučila donijeti navedeni zaključak", navedeno je iz CIK-a BiH. 

Centralna izborna komisija BiH je na istoj sjednici usvojila i odluku o izradi vodenog žiga za proizvodnju papira koji će se koristiti pri štampanju glasačkih listića. Izrada vodenog žiga će se povjeriti kompaniji "Radeče papir nova" d.o.o. Radeče, Republika Slovenija koja će proizvesti papir za dobavljača "Atlantik BB" d.o.o. Banja Luka.

                       

CIK