Sarajevo
0

Nastavak konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
U Sarajevu je za danas najavljeno zasjedanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta kao nastavak konstituirajuće sjednice novog saziva ovog zakonodavnog tijela, koja je započela u novembru prošle godine nakon općih oktobarskih izbora u Bosni i Hercegovini.

Uoči današnje sjednice, predsjedavajući u dosadašnjem mandatu Safet Softić rekao je da je jedina dosadašnja zvanična kandidatura za novo rukovodstvo Predstavničkog doma stigla iz Stranke demokratske akcije (SDA).

Ona je kandidirala predsjedavajućeg i to je Denis Zvizdić, Bošnjak po nacionalnosti.

Što se tiče kandidata za dvoje dopredsjedavajućih, nezvanična saznanja su da bi jedan od njih mogao biti Svetozar Pudarić iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, Srbin po nacionalnosti, dok je još neizvjesno pitanje kandidiranja drugog dopredsjedavajućeg, Hrvata, rekao je Feni Softić.

Predstavnički dom, nakon prošlogodišnjih općih izbora u BiH, održao je konstituirajuću sjednicu novog saziva u novembru, ali konstituiranje još nije završeno. Iako su novoizabrani poslanici položili tada zakletvu, nije izabrano i novo rukovodstvo Doma - predsjedavajući i dvoje dopredsjedavajućih, već je, prema tadašnjim obrazloženjima, ovo pitanje ostavljeno za kasnije, kad bude poznato ko će činiti parlamentarnu većinu nakon izbora.

Činjenica da je sada kandidiran član SDA, Zvizdić, kao i da se za dopredsjedavajućeg nezvanično spominje Pudarić, član SDP-a, znači da je parlamentarna većina praktično već jasna i da je čine stranke okupljene oko zajedničke platforme, kazao je Softić.

Konstituiranje novog saziva Doma naroda ide mnogo teže. Za razliku od Predstavničkog doma, konstituirajuća sjednica tog nivoa još nije održana mada je bilo pokušaja.