ICMP
0

Nastavak konferencije "Nestali, sjećanja i mjesta buđenja savjesti"

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Međunarodna konferencija „Nestali, sjećanja i mjesta buđenja savjesti“ nastavlja se u utorak u Sarajevu, u organizaciji Međunarodne komisija za nestale osobe (ICMP) i Međunarodne koalicije mjesta buđenja savjesti (ICSC).

ICMP i ICSC okupili su za konferenciju predstavnike različitih udruženja žrtava i relevantnih eksperata iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, kao i stručnjaka iz Argentine, Čilea, Sjeverne Irske i Južnoafričke Republike.

Učesnici su se u ponedjeljak suglasili da je obilježavanje počinjenih zločina, kao mehanizam tranzicijske pravde, važno za oporavak postkonfliktnih društava.

"Okupili smo predstavnike žrtava, uključujući predstavnike porodica nestalih različitih nacionalnih i religijskih pripadnosti, kako bi podijelili svoja iskustva i skupa razgovarali o univerzalnim načinima obilježavanja zločina koji su prouzročili smrt i nestanke“, kazala je Kathryne Bomberger, direktorica ICMP-a.

"Koncept obilježavanja se može razlikovati od države do države, ali ne postoji alternativa za dijalog, planiranje i otvaranje diskusije o prošlosti.

Svaka zajednica treba da ima mjesta sjećanja na kojima se može suočiti sa svojom prošlošću i s aktuelnim posljedicama nepravde iz prošlosti ma koliko teško to bilo.

Zajednice bi također trebale identificirati na koji se način može spriječiti ponavljanje nepravde“, kazala je Elizabeth Silkes, direktorica ICSC-a.

Prvi dan konferencije obilježila su predavanja međunarodnih eksperata.

Bonita Bennett, direktorica muzeja „District Six“ iz Južnoafričke Republike, govorila je o prisilnom protjerivanju i ugnjetavanju tokom apartheida te o načinima na koji ovaj muzej obilježava taj bolni period iz historije.

Kate Turner, direktorica organizacije „Zacjeljivanje rana kroz sjećanje“ iz Sjeverne Irske, istakla je na koji način se ta zemlja nosi s nasljedstvom iz nasilne prošlosti ove zemlje.

Margarita Romero, predsjednica „Villa Grimaldija“ iz Čilea te Gonzalo Conte, koordinator topografije programa sjećanja iz Argentine, prezentovali su svoj rad na komemoraciji žrtava i počinjenih zločina tokom režima Pinochea i „državnog“ terorizma.

Međunarodna konferencija se nastavlja sutra, za kada je planirano da predstavnici žrtava i udruženja porodica s područja zapadnog Balkana prezentiraju svoje inicijative i projekte.

ICMP će također prezentirati izvještaj s Regionalne konferencije o univerzalnim modelima memorijala i sjećanja, koja je u decembru 2010. održana u suradnji s UNDP-om, navodi se u saopćenju iz ICMP-a.

ICSC je osnovan 1999. godine, kada se devet muzeja s četiri kontinenta ujedinilo sa zajedničkim ciljem: da potiču kulturu mira i ljudskih prava koristeći važna mjesta sjećanja kao katalizator za novi dijalog o aktuelnim pitanjima.

Danas ICSC ima 17 akreditovanih mjesta sjećanja i više od 240 članova u 45 zemalja, kao i mrežu saradnika s više od 3.000 osoba u skoro 60 država.