BiH
0

Nastavak dokaznog postupka u slučaju "Berjan"

FENA
Svjedočenjima Ilke Pipilice i Mile Marić u utorak je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljen glavni pretres protiv Borislava Berjana, optuženog za ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a što se odnosi na ratna dešavanja u naselju Doglodi, općina Ilidža - Sarajevo.

Svjedokinje, prijeratne žiteljke Dogloda, potvrdile su kako je nakon napada srpskih vojnih formacija na ovo naselje u septembru 1992. godine većina Hrvata napustila Doglode.

Poznato im je, također, kako su onda stradali članovi hrvatskih obitelji Mađura, Bagarić, Bradara, te njihova komšinica Blaženka Bajkuša.

Svjedokinja Piplica izjavila je kako je sudjelovala u sahrani njihove komšinice - starice Nune Čengić koju su ona i još nekoliko komšija, među kojima, i Ivo Posavljak ukopali u dvorištu njene kuće ispred koje je ubijena na dan napada srpskih formacija.

Piplica, koja je s teško bolesnom svekrvom ostala u Doglodima do februara 1995., kazala je kako se optuženi prema njoj korektno odnosio te da je spasio od napada Radeta Skoče "koji je tjerao uz prijetnje pitajući je šta još čeka na njegovoj zemlji".

Ova svjedokinja je, istovremeno, ustvrdila kako je optuženi Berjan pomagao i drugim mještanima te da su ga zbog toga napadali drugi Srbi, pitajući se zašto štiti "ustaše".

Iskaz svjedokinje Marić odnosio se na okolnosti odvođenja njenog supruga Marijana kojem se od septembra, 1992. godine gubi svaki trag.

Prema njenim saznanjima, njenog supruga ubio je komšija Boško Drašković, međutim, njegovo tijelo nikada nije pronađeno.

Svjedokinje su potvrdile kako poznaju optuženog, ali nisu mogle precizirati koju je ulogu imao u ratnim dešavanjima, "osim što su čule da su ga zvali vojvodom".

Također im je poznato kako je optuženi izdavao propusnice za izlazak iz Dogloda koji su onda bili u okruženju srpskih formacija.

S obzirom da pritvor optuženom ističe 28. februara, njegov branitelj, advokat Gavrilo Gunjak zatražio je da se on pusti na slobodu, ukazujući na teško zdravstveno stanje njegovog branjenika.

Odluku u vezi s tim Sud će donijeti naknadno, a nakon uvida u medicinsku dokumentaciju koja se odnosi na zdravstveno stanje optuženog.

Prema tužbenim navodima, Berjan je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini od aprila 1992. do kraja 1993. provodeći politiku SDS-a i srpske općine Ilidža u stvaranju etnički čistih prostora, lično sudjelovao u naoružavanju srpskog stanovništva u naselju Doglodi od kojih je formirao oružanu vojnu formaciju - četu u sastavu 1. pješadijske ilidžanske brigade.

Također se tereti za nezakonito formiranje radnog voda od preostalog stanovništva hrvatske nacionalnosti, postupajući na taj način suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Među ostalim, Berjan je navodno komandovao svojom jedinicom u oružanom upadu na nebranjena područja naselja Dogloda i Bara i na nesrpsko stanovništvo ovih naselja, a koja su odranije bila u okruženju srpskih oružanih formacija.

Optužnica protiv Berjana potvrđena je 30. oktobra 2006.

Borislav Berjan, po zanimanju policajac u penziji, nalazi se u pritvoru KPZ Sarajevo od 31. maja 2006. godine.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 14. mart.