BiH
26

Nastava u ZDK obustavljena do daljnjeg, u TK se nastavlja sutra

Klix.ba
Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke u redovnim je kontaktima sa svim nadležnim kantonalnim ministarstvima na područjima koja su stradala ili su još uvijek ugrožena poplavama te kontinuirano prati sve aktuelnosti u vezi sa odvijanjem nastavnog procesa, kao i stanjem školskih objekata.

Što se tiče Zeničko-dobojskog kantona, nastava u osnovnim i srednjim školama obustavljena je do daljnjega, s obzirom na to da je stanje u većini škola na terenu zahvaćenom poplavama neuslovno, a pojedini školski prostori zauzeti su i smještajem evakuisanih osoba.

Prema odluci Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, veliki broj škola će sutra, 22.05.2014. godine, nastaviti odgojno-obrazovni proces, sa izuzetkom nekoliko škola u najugroženijim područjima.

Nastava je još uvijek obustavljena i u školama i predškolskim ustanovama u Sanskom Mostu (Unsko-sanski kanton), dok je u Posavskom kantonu nastava za osnovne i srednje škole, kao i rad u vrtićima, organiziran u Odžaku, odnosno u svim nepoplavljenim područjima.

Nastava se u ovom Kantonu nastoji organizirati za sve učenike osnovnih i srednjih škola, kako bi uspješno završili školsku godinu, pa tako i za učenike koji su evakuisani. Za sve njih je omogućeno pohađanje nastave u mjestima u kojima su evakuisani, uglavnom u Općini Odžak.

Nastava se danas, 21.05.2014. godine redovno odvija u svim osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo. Prema Odluci Senata, nastava na sarajevskom Univerzitetu je prekinuta ove sedmice radi učešća studenata i akademskog osoblja u akcijama čišćenja poplavljenih područja.

Kada je riječ o predškolskim ustanovama u ovom Kantonu, u JU "Djeca Sarajeva“ redovno se odvija proces rada, osim Vrtića "Pčelica“ koji je zatvoren zbog oštećenja izazvanih vremenskim nepogodama. Za djecu iz ovog vrtića, do stabilizacije stanja, boravak je osiguran u Vrtiću "Biseri“ na Kovačima, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.