BiH
39

Hadžićevi nasljednici poručili: Ne odustajemo od svoje imovine, idemo i na Sud u Strazburu

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba (Foto: N. G./Klix.ba)
Borba potomaka višegradskog zemljoposjednika Pašana Hadžića za povrat zemlje, koja im je oduzeta za izgradnju Andrićgrada, još traje. U institucijama vlasti RS-a nailaze samo na opstrukcije, ali nasljednici poručuju kako neće odustati te da će uključiti i Sud u Strazburu.

"Vlasti u RS-u su preuzele zemljište i stavile ga u posjedovanje Opštine Višegrad, a prethodno nisu pozvale prave vlasnike koji postoje u zemljišnoknjižnim dokumentima. Trenutno smo u fazi dobijanja sedam rješenja kojima su to sproveli i dozvolili izgradnju Andrićgrada na tom mjestu, pa ćemo onda pokrenuti odvojene postupke. Ne očekujemo da će nam RS pružiti pravnu zaštitu, jer su oni tamo svi uvezani, od portira do suda... Ali očekujemo pravnu zaštitu od Ustavnog suda BiH i ići ćemo i do Suda u Strazburu", rekao je advokat nasljednika Esad Hrvačić.

Hrvačić je istakao kako je u ovom slučaju zloupotrijebljen Zakon o katastru, jer su uspostavljene nove katastarske evidencije u kojima se navode trenutni posjednici, ali ne i vlasnici. Tako su sada Opština Višegrad, Srpske šume, Ministarstvo odbrane RS i Srpska pravoslavna opština, posjednici zemljišta Bošnjaka, porodice Hadžić.

"Ovaj postupak nije pokrenut onda kada je počela izgradnja Andrićgrada. Mi se borimo već 10 godina i sve to vrijeme su nas ignorisali. Od trenutka kada smo uključili medije počeli su razgovarati s nama, ali i dalje nas opstruiraju. Ići ćemo do kraja. Kusturica je možda i nedužan, ali je Opština Višegrad kriva. Nema nigdje na svijetu da se imovina oduzima na ovaj način", rekao je unuk Muhamed Pršeš.

Unuci su istakli da njihov cilj nije dobijanje naknade, već obustava gradnje. Također, ne žele ni rušenje crkve koja je izgrađena na njihovoj zemlji.

"Mi ne možemo dozvoliti da se prave samo crkve na našoj zemlji, neka se grade i džamije i sinagoge i ostali sakralni objekti, da bude kao prije, a ne da rade ovo etničko čišćenje", kazao je Fuad Hadžić.

Advokat Hrvačić je naglasio kako njegovi klijenti imaju dokaze da su upisani kao zemljišnoknjižni vlasnici, a da to vlasti RS pokušavaju izbrisati, kao i vlasnici 90 posto parcela gdje su upisana treća imena.

"Radi se o nezakonitosti. Stvorili su za to jednu podlogu u postupku Zakona o pregledu i katastru, gdje će oni u privremenom popisnom katastru posjednike upisati, a izvorne vlasnike, pretpostavljamo, uputiti na parnične postupke koje će izgubiti. To je recept iz RS za sva područja tog bh. entiteta, što treba biti uzbuna svim Bošnjacima koji imaju zemlju na prostoru tog entiteta", dodao je Hrvačić.

Nasljednici Hadžića, na čijoj imovini se gradi današnji Andrićgrad, su poručili da neće odustati, te da su dobili podršku naših sugrađana, ali i ljudi iz Evrope i SAD-a.

"Ovo će se desiti svim Bošnjacima koji u RS-u imaju imovinu. Trebamo se boriti protiv toga", poručio je Hadžić.