Istraživanje pokazalo
0

Nasilništvu je u BiH bilo izloženo 72% djece

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na prvom sastanku Radne grupe za prevenciju nasilja u okviru projekta "Prevencija nasilja koje uključuje djecu i promocija poštivanja različitosti u BiH kroz obrazovni sistem“ u Sarajevu 16. i 17. decembra predstavljeni su glavni rezultati istraživanja koje je proveo Save the Children Velike Britanije o trenutnoj zastupljenosti nasilja u školama u BiH, razlozima koji dovode do manifestacije nasilja, te o postojećim mehanizmima prevencije i reagovanja na slučajeve nasilja.

U istraživanju je učestvovalo više od 600 djece iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i veliki broj roditelja, nastavnika i drugog školskog osoblja, stručnjaka iz centara za socijalni rad, zdravstvenih radnika i predstavnika NVO sektora. Istraživanje je pokazalo da je 72 posto djece više puta u životu bilo izloženo nasilnim oblicima ponašanja, 42 posto djece je vršilo neki oblik nasilja, dok 23,5 posto djece svakodnevno trpi neki oblik nasilja.

Također, više od 80 posto djece bilo je tokom života svjedokom neke vrste nasilnog ponašanja u svojoj neposrednoj okolini, a ustanovljeno je da su ta djeca sklonija da i sama češće vrše nasilne oblike ponašanja.

Uprkos poražavajućim nalazima, adekvatni sistemi reagovanja na slučajeve nasilja u BiH još uvijek ne postoje, kao ni sistemski osmišljeni programi prevencije nasilja koje uključuje djecu. Radna grupa za prevenciju nasilja raditi će na identifikaciji načina prevencije i mehanizama reagovanja na nasilje kroz osnovnoškolski obrazovni sistem u BiH tj. kroz uvođenje sadržaja za prevenciju nasilja u školske planove i programe svih osnovnih škola u BiH. Radna grupa sastoji se od relevantnih predstavnika vlasti (ministarstva obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, unutrašnjih poslova), nevladinog sektora i akademske zajednice.

Aktivnosti izrade nastavnog plana i programa za prevenciju nasilja odvijaju se u sklopu projekta "Prevencija nasilja koje uključuje djecu i promocija poštivanja različitosti u BiH kroz obrazovni sistem“ koji će se provoditi u periodu od 2008. do 2010. godine. Projekat je omogućen uz pomoć američkog naroda, putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a provode ga Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Save the Children Velike Britanije.