BiH
51

Nasilni Bosanac zbog ljudskih prava ne može biti deportovan iz Velike Britanije

Klix.ba
Sanel Šahbaz
Sanel Šahbaz
Bosanac Sanel Šahbaz u Velikoj Britaniji je osuđen za nekoliko krivičnih djela nasilničkog ponašanja, ali on ne može biti deportovan iz te zemlje, jer bi time bila prekršena njegova ljudska prava.

Sanel, koji danas živi u gradu Hartfordu, došao je u Veliku Britaniju kao dijete, 1993. godine. Od 2005. godine do danas počinio je nekoliko krivičnih djela, među kojima su nasilničko ponašanje, krađa, narušavanje javnog reda i mira, te napad na policiju.

U jednom incidentu je napao svoga stanodavca, koga je oborio na pod i tukao sve dok ovaj nije ostao bez svijesti. Sud ga je kaznio sa četiri godine zatvora i odlučio da on bude deportovan, pa su ga iz policije namjeravali poslati kući. No, Sanel se sada poziva na Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, koja štiti njegovo pravo na privatni i porodični život, te ističe da mu je zagarantovan ostanak u Velikoj Britaniji na neodređeno vrijeme, prenosi Daily Mail.

Njegovi advokati tvrde da bi u slučaju da ga vlasti vrate u BiH i odvoje od roditelja, brata i rođaka, koji su također Britanci, bila prekršena njegova prava. Ovaj slučaj je doveo do inicijativa da se provede hitna reforma imigrcijskih zakona.