BiH
71

Naser Orić se izjasnio da nije kriv

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba/Arhiv
Foto: Klix.ba/Arhiv
Ratni komandant Srebrenice Naser Orić izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv za zločine počinjene nad ratnim zarobljenicima na području Bratunca i Srebrenice prema optužnici podignutoj 27. augusta ove godine.

Orićev saborac Sabahudin Muhić također se izjasnio da nije kriv.

"Sada će predmet biti upućen sudskom vijeću na glavne pretrese. Preuranjeno je govoriti o ishodu dok Tužilaštvo ne počne izvođenje svojih dokaza", rekla je za Klix.ba Lejla Čović, jedna od braniteljica Nasera Orića.

U optužnici koju je Sud BiH potvrdio 10. septembra navodi se kako je Orić sa Sabahudinom Muhićem 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac počinio ubistvo tri zarobljenika sprske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH je na prethodnom ročištu saopćilo kako ima 30 iskaza i 10 direktnih svjedoka o navodnim zločinima koji su navedeni u tri tačke optužnice, a prema kojima su Orić i Muhić optuženi za ubistva Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Orićeva odbrana izjavila je kako Tužilaštvo nema kredibilne svjedoke, što će dokazati tokom postupka, te da su njihove izjave kontradiktorne. Istakli su i kako ne postoje dokazi za osnovanu sumnju protiv Orića.

Na ročištu održanom 28. septembra Oriću je proširena dozvola za kretanje na području cijele Federacije BiH, dok su mjere zabrane ostale na snazi. Podsjetimo, Naser Orić je uhapšen u Švicarskoj 10. juna po Interpolovoj potjernici koju je raspisala Srbija, gdje je otišao na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Haški tribunal pravosnažno ga je oslobodio optužbi za zločine u Srebrenici 2008. godine.