BiH
2

Naser Orić nakon skidanja s "crne liste": Amerikanci su potvrdili moju nevinost!

Anadolija
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Naser Orić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ratni komandant Srebrenice Naser Orić je za odluku američkih vlasti da ga skinu sa "crne liste" rekao da je to još jedna potvrda njegove nevinosti.

Odluku o skidanju Orića s liste vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) donijele su 30. januara i ona je kasno sinoć objavljena.

Rekao je da navedenu odluku doživljava kao satisfakciju.

"Amerikanci su potvrdili moju nevinost! To je potvrda da te američke institucije znaju u svaka doba šta je bilo koji građanin, ne samo Bosne i Hercegovine, već na Balkanu, radio. Pogotovo u tom ratnom periodu. Oni su morali da sve to istraže do  najmanje tačke, da vide koliko je ko učestvovao u tome. Ovo je dobra poruka ostalima koji se bave ovim pitanjima da rade ovaj posao kako su i Amerikanci radili... Što se tiče dešavanja ovih dana, ja ne znam da li ima veze sa ovim ili onim. Neka naše institucije vide. Znaju kakav je to, kako se u Bosni kaže, išaret. SAD su velesila i svi mi znamo da imaju najmoćnije službe po svim tim pitanjima. Morali su sve ispitati", rekao je Orić za AA.

Prema njegovim riječima, odluka o skidanju s "crne liste" je plod višegodišnje borbe njegovih advokata.

"Vidite, podizanjem optužnice za ratne zločine i odlaskom u Hag po automatizmu se lice stavlja na listu zabrane ulaska u SAD. Onog momenta kada sam ja bio oslobođen i kada je Sudsko vijeće Haškog tribunala izreklo presudu da ja nisam kriv, moja odbrana je krenula u drugi proces, a to je podnesak direktno SAD-u za skidanje s liste", rekao je Orić.  

Oriću se, prema odluci američkih vlasti, ukida zabrana raspolaganja bilo kakvom imovinom koju eventualno ima u SAD i dopušta putovanje u ovu zemlju. Osim za njega, ista je odluka donesena za Antu Gotovinu, generala Hrvatske vojske, prenose danas bh. mediji.