BiH
2

Naser Keljmendi uhapšen na Kosovu

Klix.ba
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi, prvoosumnjičeni u slučaju Lutka, je uhapšen na Kosovu. Glasnogovornik kosovske policije Baki Keljani potvrdio je hapšenje dvije osobe, ali nije naveo njihova imena. Tužilaštvo BiH još uvijek čeka zvaničnu potvrdu ove informacije.

Naser Keljmendi je prvoosumnjičeni u akciji Lutka, koju su prošle godine proveli Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Keljmendi je neposredno prije akcije Lutka pobjegao iz BiH. U toku velike policijske akcije pretresen je i hotel Casa Grande, koji se nalazi u njegovom vlasništvu, a pretpostavlja se da je bio baza svih Keljmendijevih operacija.

Za njim je raspisana potjernica, a spekulisalo se kako je utočište našao čak u Dubaiju. Direktor Asocijacije šefova policija zemalja jugoistočne Evrope Zlatko Miletić prije 12 dana je najavio novu akciju kojoj je cilj hapšenje Nasera Keljmendija. Miletić je tada izjavio da je Keljmendi lociran i da se za njegovo hapšenje čeka odobrenje zemlje u kojoj se nalazi.

Keljmendi je u okviru akcije Lutka osumnjičen za ubistvo Ramiza Delalića Ćele, trgovinu narkoticima i druga teška krivična djela. U akciji Lutka uhapšeno je 18 osoba. Među njima je bio i Bojan Cvijan, bivši šef odjela za narkotike u SIPA-i.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić je u izjavi za FTV rekao kako čekaju potvrdu UNMIK-a, a ako se informacija pokaže tačnom, Keljmendi će biti izručen BiH.

Keljmendi je državljanin BiH, a nalazi se na crnoj listi američkog State Departmenta.