Kvarovi na dalekovodima
99

Naselja u 11 općina u BiH nemaju struje zbog snijega

Piše: E. G.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Snijeg je ponovo donio probleme u nekoliko bh. općina, gdje pojedina mjesta nemaju električne energije zbog kvara na dalekovodima. Na većini puteva saobraćaj se odvija otežano.

U Republičkoj upravi civilne zaštite RS-a za Klix.ba je rečeno da je tokom noći u Istočnoj Hercegovini i istočnom dijelu tRS-a palo 20 do 30 centimetara snijega koji nije prouzrokovao veće probleme.

"Magistralni i regionalni putevi su prohodni izuzev regionalnog puta Nevesinje - Gacko preko prevoja Morine. Saobraćaj je naročito otežan preko planinskih prevoja. Snabdijevanje električnom energijom je uglavnom uredno, izuzev manjih kvarova u općinama Nevesinje, Pale, Kalinovik, Foča, Rogatica, Čajniče i Sokolac. Radovi na otklanjanju kvarova su u toku", rečeno nam je u Civilnoj zaštiti RS-a.

U Civilnoj zaštiti kažu da mjesta u kojima nema struje pripadaju ruralnim područjima ili su to prigradska naselja, a radi se o kvaru na dalekovodima i na trafostanicama, koji su se pojavili zbog padavina.

U Operativnom centru Federalne uprave civilne zaštite također kažu da je saobraćaj otežan na većini putnih pravaca, naročito na planinskim prevojima.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona struje nema u 12 naselja općine Čitluk, u 12 naselja općine Čapljina, šest naselja je bez struje i u općini Neum te jedno u općini Ravno.