BiH
18

Naše ulice, naš izbor: U Banjoj Luci obilježen Međunarodni dan bez automobila

Piše: M. R.
(Foto: Klix.ba)
Međunarodni dan bez automobila, 22. septembar, obilježen je danas u Banjoj Luci pod sloganom "Naše ulice, naš izbor".

Tim povodom saobraćaj u ulici Kralja Petra I Karađorđevića bio je obustavljen od 11 do 13 sati, kada je mjeren nivo aerozagađenja. Na Trgu Krajine postavljen je saobraćajni poligon za edukaciju djece predškolskog i ranog školskog uzrasta. Oni su, koliko im je kiša koja u Banjoj Luci pada već satima dozvolila, na biciklima prošli poligon i pokazali svoje umjeće i poznavanje saobraćajnih propisa.

Nikola Marić (7), učenik OŠ Petar Petrović Njegoš Banja Luka, rekao je da dovoljno poznaje saobraćajne propise, te da bi volio da glavna ulica u centru grada bude češće zatvorena.

"Ova manifestacija je dobra, zato što đaci prvaci mogu da nauče kako se treba ići preko ulice kada idu u školu. Kada idem sam ulicom pazim na automobile da me ne zgaze, pa ako je crveno svjetlo ne prelazim ulicu, a kada je zeleno onda prelazim. Moji drugari i ja danas učimo ovdje kako se treba ponašati na ulici i u saobraćaju“, rekao je Nikola.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, istakao je da je ova aktivnost od velikog značaja, jer se tako iz godine u godinu podiže nivo lične sigurnosti i bezbjednosti djece u saobraćaju.

"Evo jedanaesti put u našem gradu obilježavamo 22. septembar. Grad Banja Luka se pridružio mnogim gradovima u jednu veliku porodicu koja obilježava Dan bez automobila, što ima svoj višestruki smisao, ekološki, ekonomski i bezbjednosni. Svake godine nizom manifestacija najmlađi se na postavljenim poligonima podučavaju nekim pravilima u bezbjednosti saobraćaja, zbog čega mi nivo njihove lične bezbjednosti i sigurnosti u saobraćaju svake godine dižemo na viši nivo“, rekao je Gavranović.

On je dodao da se obustavom saobraćaja apeluje na manje korišćenje vozila, smanjenje izduvnih gasova, što ima veliki ekološki značaj, te da je to puni smisao ovakvih akcija. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja u centru grada putnicima su dijelili besplatne karte za javni prevoz, sve u cilju afirmisanja alternativnog prevoza.

"Moja želja je da u Banjoj Luci omogućimo da ulica od Pozorišta, pa do Bulevara bude pješačka zona. Treba nam jedno veliko šetalište, ali moramo rješiti taj dio saobraćajnice“, dodao je Gavranović.

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske, poručili su da je AMS RS u svih 50 gradova u kojima ima svoja društva danas nizom aktivnosti obilježio Dan bez automobila.

"Negdje su to školske disciplijade, negdje podjela letaka, obilazak škola i sve to zajedno u saradnji lokalnih zajednica koje to u njihovim gradovima rade“, naveli su iz AMS RS.