Panel o BiH u Washingtonu
0

Naša zemlja poređena sa Kiprom i Bliskim istokom

FENA
Na jednom od panela o BiH koji je nedavno održan u Washingtonu mogla su se čuti različita mišljenja o sadašnjosti i budućnosti Bosne i Hercegovine. BiH je poređena s Kiprom i Bliskim istokom, odnosno situacijom između frakcija Fatah i Hamas.

Bruce Hitchner, jedan od vašingtonskih poznavalaca balkanskih prilika, smatra međutim da takvo poređenje i takvo rješenje za BiH nije realno:

"Ne slažem se s tim. Mislim da bi to bila greška i da bi dovelo do države još manje funkcionalne nego što je ona sada. Zaista nije moguće stvoriti dvije autonomne strukture u zemlji koje bi živjele unutar samo malo širih granica. Realnost je da se, kada je u pitanju Bosna, moramo pokrenuti ka zemlji u kojoj postoji više nivoa vlasti koje su sposobne izvršiti sve svoje odgovornosti i koje mogu sarađivati u standardnim procesima EU. Mislim da bi bilo kakvo kretanje ka rješenju poput Kipra bilo priznavanje neuspjeha. Ono bi bilo u suprotnosti sa osnovnim principima koji su se pokušali uspostaviti Dejtonom“, kazao je Hitchner za Glas Amerike.

"Možda se ne slažemo o svim aspektima njegove implementacije, ali osnovni princip je još uvijek osnovni cilj, koji mora i ostati osnovni cilj, a to je cjelovita, integrirana, multietnička zemlja. Mislim da je to nešto što je u skladu s agendom ovdašnje nove administracije, a to je povratak ljudskim pravima, te snažnoj, mudroj i djelotvornoj diplomaciji. Mislim da bi bilo dobro za SAD da postane aktivnije uključen u pružanje pomoći BiH da ostvari svoje ciljeve, i da radi zajedno s EU. To doista jest projekt EU, ali SAD tu može biti od pomoći. I vjerujem da je to od ključne važnosti za uspjeh u budućnosti. I oštro odbacujem bilo kakav dogovor koji bi bio po uzoru Kipra", dodao je.

On posebno naglašava da je ono što može osigurati budućnost BiH ustavna reforma, te izgradnja državnih institucija:

"Znate, neki nam kažu da Dejton zamršen, ali moramo se suočiti s činjenicom da je Bosna kompleksna država. I bilo koje rješenje koje nađemo za Bosnu će biti kompleksno. Ali mislim da je važno shvatiti da iz te složenosti možemo izgraditi nešto što se zovu zajedničke institucije na entitetskom i državnom nivou koje će zajednički raditi, kao i zajedničke odgovornosti. Bosna ima budućnost, jedino je pitanje koliko će dobra ta budućnost biti", zaključio je Hitchner.

Na pitanje šta može osigurati svijetlu budućnost BiH, Janusz Bugajski, još jedan dobar poznavalac balkanskih kretanja je za Glas Amerike rekao:

"Predanost Bosanaca ka vlastitoj budućnosti, to je prva stvar. Drugim riječima, predanost ka jedinstvenoj državi. Podijeljena Bosna se neće integrirati u EU, koja postavlja visoke standarde i nudi međunarodnu pomoć, pruža veće šanse investiranja i druge prednosti. Druga važna stvar po pitanju budućnosti Bosne je uključenost međunarodne zajednice. Ako ne možemo Bosnu i Balkan uvesti u sami vrh prioriteta nove američke administracije, onda je trebamo pokušati dovesti barem u prvih 10. Tokom Bushove administracije Balkan je na toj listi prioriteta pao na 40. ili 50. mjesto, a sada postoje šanse da se regija vrati u prvih 10", smatra Bugajski.