Edhem Biber
0

'Naša vlast ne može spriječiti krizu'

Sarajevo-x.com
Ova godina bit će izuzetno teška za radnike u Bosni i Hercegovini, a situaciju dodatno otežava činjenica da vlasti odbijaju da preuzmu odgovornost za nadolazeću krizu, izjavio je za Edhem Biber, predsjednik Saveza samostalnih sindikata u BiH.

"Naša vlast nije spremna da dočeka krizu na adekvatan način odnosno da poboljša ukupan ambijent poslovanja, posebno za izvozno orijetirane firme koje će se prve naći na udaru. Država treba raznim poreskim olakšicama i fiskalnim mjerama da pomogne privrednicima da prebrode ekonomsku krizu, kako ne bi došlo do otpuštanja radnika", istakao je Biber.

Napomenuo je kako su određene firme u Bosni i Hercegovini već počele sa otpuštanjem radnika.

"Zbog nedostatka investicija i smanjene potražnje, određeni broj građevinskih firmi već je otpustilo nekoliko stotina radnika, a imamo nagovještaja da bi se slično moglo desiti i sa radnicima koji rade u automobilskoj i tekstilnoj industriji", kazao je on.

Radnicima se uglavnom ne produžuju ugovori koji su sa poslodavcem sklopljeni na određeno vrijeme. Izlaz iz teške situcije vidi u ispunjavanju odredaba iz programa mjera za ublažavanje posljedice globalne ekonomske krize, koji između ostalog predviđa porezna rasterećena određenim firma i smanjenje javne potrošnje.

Biber ne odbacuje ni mogućnost da pojedine firme zloupotrijebe finansijsku krizu kako bi otpustili određen broj radnika.

"Apsolutno moramo biti na oprezu jer jedan broj poslodavaca iskorit će svaki trenutak nepažnje kako bi se riješili radnika na ilegalan način. Radnici moraju da se drže svog grantkog sindikata, jer tamo gdje su radnici organizovani, manja je mogućnost da se dese takve zloupotrebe", poručio je Biber.