Bivši članovi ogorčeni
55

Naša stranka raspustila Općinski odbor Novo Sarajevo i imenovala novi

Piše: N. Jamaković
Albin Zuhrić
Albin Zuhrić
Predsjedništvo Naše stranke raspustilo je Općinski odbor stranke u Novom Sarajevu te formiralo novi Odbor koji će raditi do izbora članstva koji se očekuje uskoro.

Prema riječima generalnog sekretara Naše stranke Albina Zuhrića, razlozi za ovakvu odluku su veoma jednostavni, jer OO Novo Sarajevo ima tri vijećnika u Općinskom vijeću, dva vijećnika u Gradskom vijeću, a zbog sitnih problema koji su se pojavljivali u Odboru ti vijećnici nisu imali podršku u pripremi i zastupanju Naše stranke.

No, sedam bivših članova OO Novo Sarajevo (koji su činili polovinu Odbora) tvrde da je ovakva odluka donesena bez ikakvog obrazloženja, te da je razlog to što su imali drugačije viđenje vođenja politike, odnosno imali su primjedbe na način na koji se odlučivalo, budući da su, kako navode, "stariji" članovi odbora, osnivači stranke, nastojali uvijek držati konce u svojim rukama i one koji se nisu u to uklapali eliminisali su na ovaj ili onaj način.

Autokratsko ponašanje

"Neuključivanje potpredsjednika Odbora u pripreme sastanaka, neizbor drugog potpredsjednika OO, poništavanje legitimne odluke OO o izbornoj listi od Predsjedništva stranke i sl. bili su načini da se izbjegne ono što je tražila većina. U interesu stranke i uz savjete vrha ovi problemi su ostavljeni do iza izbora. Ali izbori su prošli i još pet mjeseci nakon njih i nije se imalo snage i volje popričati i riješiti probleme koji su na kraju eskalirali i izazvali raspuštanje OO. U međuvremenu je postignut sporazum sa SDA za koji nije postojala saglasnost OO, što je dodatno istaklo nedemokratičnost u stranci", naveli su bivši članovi Općinskog odbora Naše stranke u Novom Sarajevu.

Ističu i kako je angažman i uspjeh osnivača Općinskog odbora neosporan, ali i da su se isti ti osnivači autokratski ponašali.

"Najmanji smo problem nas sedmero, politika nam nije ni profesija ni hljeb, ali će biti problem ako se ova nedemokratska praksa nastavi, ako se nema snage čuti drugačije mišljenje unutar vlastitih redova, tražiti kompromis i omogućiti svima koji uđu u stranku da daju svoj puni doprinos i razviju se u neke buduće lidere spremne da kritički prosuđuju sebe jednako kao i druge. Ovo je samo prva reakcija na realnu stvarnost u Našoj Stranci. Nastavak slijedi...", naveli su u svome saopćenju bivši članovi OO u Novom Sarajevu.

Generalni sekretar stranke Albin Zuhrić je za Klix.ba izrazio žaljenje što jedna mala grupa nezadovoljnih članova u Novom Sarajevu osjeća potrebu da na ovaj način izrazi svoje nezadovoljstvo, kada su to mogli uraditi kroz organe i tijela Naše stranke.

Podrška vijećnicima

"Veliki broj navoda koje sam čuo nemaju uporište, jer su se apsolutno sve odluke donosile na organima stranke uvijek poštujući Statut. Predsjedništvo stranke je donijelo odluku o raspuštanju starog i formiranju novog Odbora uz konsultacije i sa Sekretarijatom i predsjednikom Regionalog odbora Sarajevo", istakao je Zuhrić.

"Naša stranka djeluje i provodi politiku kroz svoje predstavnike, i u situaciji kada se formira rukovodstvo Grada, kada se borimo da Jakob Finci kao predstavnik Ostalih postane gradonačelnik, kada radimo na budžetu za sljedeću godinu i borimo se da ostvarimo naše politike, općinski odbori moraju stati iza ideje Naše stranke i raditi više nego ikada da pruže podršku svojim vijećnicima", zaključio je naš sagovornik.