Budite vijećnik ili načelnik
0

Naša stranka pozvala građane da se kandiduju za izbore

Sarajevo-x.com/FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Naša stranka je na današnjoj konferenciji za medije pozvala građane da se, ukoliko smatraju da imaju kvalitete, kandiduju na narednim izborima za neko od mjesta u općinskim vijećima, ali i za mjesto načelnika lokalnih zajednica.
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com
Kako su danas istaknuli predsjednik Izbornog štaba Naše stranke, Dino Mustafić, i predsjednica Kadrovske komisije, Lejla Somun - Krupalija, Naša stranka je prva stranka u BiH koja poziv za učešće otvara za sve kandidate i najavljuje transparentan proces odabira kandidata za liste.

"Mi uvodimo novu političku praksu kada je u pitanju kandidovanje u općinskim vijećima i izbor načelnika i načelnica. Ovo je i svojevrsni poziv građnima, gdje će svako od njih imati ravnopravan tretman unutar stranačkih debata", kazao je Dino Mustafić.

Lejla Somun-Krupalija je istakla kako nisu bitne kvalifikacije, nego da građani stvaraju svoj, normalan odnos prema politici.

"Mi se obavezujemo da će barem prvih 15 kandidata biti po evropskim standardima. To znači da će na tim mjestima biti najmanje 50 posto žena kandidatkinja i najmanje jedna trećina mladih te da će na cijeloj listi biti najmanje pet posto ostalih", naglasila je Somun-Krupalija.

Kvalitet prijavljenih kandidata će provjeravati Kadrovska komisija Naše stranke, ali ključnu riječ u definiranju finalnih kandidatskih lista za izbore imat će lokalni općinski odbori kojima je ovim načinom data samostalnost.

Kandidati koji budu zainteresirani za učešće na listama morat će prije svega popuniti upitnik te osigurati potpise podrške građana iz matične općine. U općinama koje imaju više od 10.000 stanovnika za kandidiranje na mjesto načelnika je potrebno prikupiti minimalno 50, a za nosioce liste i vijećnike minimalno 30 potpisa.

U općinama koje imaju manje od 10.000 stanovnika za načelnika je potrebno prikupiti minimalno 30, a za nosioce liste 20 potpisa te za vijećnike minimalno 30 potpisa, a za listu nacionalnih manjina minimalno deset potpisa.

Nakon dostave prijave, Kadrovska komisija će provjeriti podatke, a potom ih i ocjenjivati. Ako ocjena bude pozitivna, kandidat će proći intervju i biti pozvan da prisustvuje i izloži svoju kandidaturu lokalnom zboru članova.

Prema proceduri, liste Naše stranke za lokalne izbore se predaju Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a rok za prijavu je 15. mart za Kanton Sarajevo i 15. april za ostale općine u BiH.