BiH
28

Naša stranka o produženom boravku u osnovnim školama

FENA
U skladu s potrebama lokalne zajednice i u saradnji s nadležnim ministarstvima i ustanovama osnovnog školskog obrazovanja, Naša stranka će insistirati na organiziranju cijelodnevne skrbi u osnovnim školama („produženi boravak“), obogaćene odgojno-obrazovnim nenastavnim aktivnostima, uključujući kurseve za učenje stranih jezika, informatičke i umjetničke radionice i sekcije, te izradu domaćih zadaća.

U saopćenju se naglašava kako pedagoške i stručne kadrove za ovaj oblik vannastavnih aktivnosti trebaju finansirati općine i gradovi, uz minimalno učešće roditelja.

Naša stranka je mišljenja da će besplatan produženi boravak biti osiguran za djecu iz socijalno ugroženih porodica, a jedan od ciljeva stranke je da se do 2014. godine osigura svakom djetetu zagarantirano mjesto u vrtiću, uključujući djecu s invaliditetom.

“Svaki dan sam na ulici, na štandovima Naše stranke, u razgovorima s našim sugrađanima i jedan od problema koji roditelji ističu, pored pitanja sigurnosti djece u školama i školskim igralištima, je produženi boravak",rekla je kandidatkinja za načelnicu općine Novo Sarajevo Sabina Ćudić.

Ćudić je obećala da "osiguravanjem kvalitetnih sadržaja za osnovce nakon nastave pomažemo roditeljima da bez brige povjere svoju djecu stručnom i odgovornom osoblju, a ne ulici. Insistiram i insistiraću ako postanem načelnica da Novo Sarajevo bude općina zdravog i sretnog odrastanja i zadovoljnih roditelja", saopćeno je iz Naše stranke.