BiH
9

Naša stranka: Nedemokratski Zakon o sukobu interesa

FENA
Naša stranka smatra nedemokratskim i neevropskim Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine, koji je u petak po hitnom postupku usvojen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je u subotu iz te stranke.

"Odluka vladajuće koalicije da se bez otvorene rasprave u kojoj bi učestvovala šira javnost, po modelu hitne procedure mijenja zakon od krucijalne važnosti za borbu protiv korupcije i nepotizma, sama je po sebi već skandalozna. Naime, novim zakonom je predviđeno da će komisiju koja će odlučivati o postojanju sukoba interesa činiti parlamentarci koji bi trebali da utvrđuju da li su njihove partijske kolege u sukobu interesa, što znači da su već sami članovi te komisije u sukobu interesa", izjavio je generalni sekretar Naše stranke, Albin Zuhrić.

Ovim izmjenama zakona je predviđeno da i onda kada se utvrdi da postoji sukob interesa, funkcioner o kojem se radi može svojevoljno u svakom momentu prekinuti postupak protiv sebe time što će otkloniti razloge za njegovo pokretanje.

"Ovako napisan zakon je ne samo pravno i intelektualno nasilje i apsurd nego i jasan znak da cilj predlagača nije suzbijanje korupcije", dodao je Zuhrić.