Ne žele biti u izvršnoj vlasti
144

Naša stranka neće kandidovati Jakoba Fincija za gradonačelnika

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Jakob Finci neće biti ponovo kandidovan za gradonačelnika Sarajeva, saopćila je danas Naša stranka.

"S obzirom na situaciju do koje je došlo na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća, Naša stranka potvrđuje da neće ponovo kandidovati Jakoba Fincija za gradonačelnika Sarajeva. Ponosni smo što je gospodin Finci bio prihvatio našu kandidaturu i sa žaljenjem konstatujemo da politička svijest stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću ne prati njihove deklaracije i proklamovane programske ciljeve", navodi se u saopćenju Naše stranke.

Iz Naše stranke su "odlučno odbili optužbe za blokadu izbora izvršne vlasti u gradu i najave da su ključevi grada u njihovim rukama".

"O gradonačelniku i njegovim saradnicima, kao i uvijek, odlučuju stranke koje su dobile većinu, i koje su do jučer izvrsno sarađivale. Usput podsjećamo da su političke blokade postale zaštitni znak Bosne i Hercegovine, i da paraliziraju politički život uglavnom na onim nivoima vlasti na kojima Naša stranka ne sudjeluje", saopćeno je iz ove stranke.

Iz Naše stranke navode kako su dva preostala kandidata Stjepan Kljuić i Igor Kamočaji neprihvatljivi, ali da će njihovi vijećnici najpažljivije razmotriti kandidature novih ličnosti iz oba bloka i izjašnjavat će se u funkciji predloženih programa.

"Naša stranka nije zainteresirana ni za kakvo mjesto u izvršnoj vlasti, a naši vijećnici će, kao i do sada, u Gradskom vijeću glasati u skladu sa kvalitetom predloženih projekata, bez obzira od koga dolaze", zaključili su iz Naše stranke.

Sjednica Gradskog vijeća zakazana je za srijedu, 20. marta.