BiH
45

Dvije inicijative Naše stranke usvojene na Gradskom vijeću

Klix.ba
Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća jednoglasno su usvojene dvije inicijative Kluba vijećnika Naše stranke, kojima se predviđa rješavanje problema uspostave veze s nadležnim službama u slučajevima hitnih potreba za starije osobe kao i problema ravnih krovova u gradu Sarajevu.

Prva inicijativa je vezana za uvođenje tzv. ''Dispečerskog centra za osobe starije dobi'', kojim se omogućuje mnogo jednostavniji sistem pozivanja policije, hitne pomoći i vatrogasaca, čime se pružaju uslovi za efikasniji rad samih službi te smanjenja broja nesretnih slučajeva.

Druga inicijativa razmatra sanaciju ravnih krovova i kreiranje zelenih površina na njima, čime bi se napravio značajan korak u rješavanju problema zagađenosti vazduha kao i približavanje Sarajeva estetskim kriterijim savremenih metropola.

"Mi želimo i pored loše finansijske situacije u kojem se Grad Sarajevo nalazi, realizirati projekte uz pomoć finansiranja iz IPA fondova Evropske unije. Projekti koje smo mi predložili već odavno postoje u Evropskim i svjetskim gradovima i konkretno u ovom slučaju rješavaju problem s kojima se starije osobe susreću u slučajevima hitne potrebe." izjavio je vijećnik Naše stranke u Gradskom vijeću Robert Pleše.

S obzirom da Grad Sarajevo trenutačno nije u stanju da finansira ove inicijative, za oba projekta predviđeno je finansiranje iz IPA fondova Evropske unije.