BiH
2

Naša stranka: Inicijativa za neizglasavanje odluke o financiranju Mostara

FENA
Gradski odbor Naše stranke u Mostaru pokrenuo je inicijativu za neizglasavanje odluke o financiranju grada Mostara za narednu 2017. godinu u Parlamentu FBiH, priopćeno je u subotu iz te stranke.

"Zabrinuti razvojem situacije, ili bolje reći odsustvom razvoja situacije, u vezi s izborima u Mostaru te motivirani negativnim nalazima revizije Proračuna Mostara za 2015. godinu, pokrenuli smo ovu inicijativu. Smatramo da, nakon što su se svih ovih godina odgovorni oglušili na apele javnosti, da je jedini način da im se uskrati raspolaganje financijama. Upravo je to korijen problema, što mogu bez izbora nelegitimno, nelegalno i netransparentno trošiti pare, i sve dok je tako – izbora u Mostaru neće biti", kažu iz Naše stranke.

Naglašavaju kako već četiri godine, mostarska vlast, koju čine SDA i HDZ, iza zatvorenih vrata i bez sudjelovanja Gradskog vijeća i javnosti, odlučuje kako će se trošiti gradski proračun od 60 milijuna maraka.

"Odsustvo izbora dovelo nas je do toga da većina para ide na financiranje plaća kadrova SDA i HDZ-a u gradskoj administraciji te na financiranje projekata tim strankama bliskih firmi, koji nisu tu da zadovolje potrebe građana, već profit tih firmi", dodaju iz Naše stranke.

Svjesni su, kako kažu, negativnih konotacija, koje bi branitelji za status quo mogli pridodati ovoj inicijativi te postavljaju pitanje što je alternativa.

"Federalni parlament ne smije više odobravati te nelegalne i nelegitimne aktivnosti, i ne treba više glasati za financiranje. Ne smijemo ići više u situaciju da Federalni parlament preuzima odgovornost, a da gradske vlasti u Mostaru ne snose nikakvu odgovornost i troše pare kako im volja. Kada bi im se uskratile financije, uvjereni smo da bi do dogovora vrlo brzo došlo. Alternative nema. Alternativa su još četiri ili tko zna koliko godina beznađa, predstava za javnost u vidu sastanaka čiji sudionici unaprijed znaju da od dogovora nema ništa", ističu.

"Glas protiv Odluke će biti glas protiv nelegalnog i netransparentnog trošenja novca, i glas za provedbu presude Ustavnog suda o održavanju izbora u Mostaru. Zato će federalni parlamentarci glasati protiv odluke o financiranju te pozivamo i ostale parlamentarce da glasaju protiv odluke – kako bi se stvari u Mostaru krenule, i vratilo se građanima osnovno demokratsko pravo", zaključuju iz Naše stranke Mostar.