BiH
228

Naša stranka: Formirati vladu kantonalnog spasa

Klix.ba
Potpredsjednik Naše stranke Predrag Kojović
Potpredsjednik Naše stranke Predrag Kojović
Predsjedništvo Naše stranke izabralo je na jučerašnjoj sjednici pregovarački tim koji će otvoriti proces okupljanja koalicije kantonalnog spasa u novoizabranoj Skupštini Kantona Sarajevo.

U vezi s navedenim oglasio se potpredsjednik Naše stranke Predrag Kojović, pojasnivši da je koncept koalicije kantonalnog spasa u skladu s principima koje Naša stranka zagovara već niz godina, a posebno nakon februarskih demonstracija.

"Kantonu Sarajevo je hitno potrebna finansijska konsolidacija. Prije svega, reorganizacija budžetskih rashoda i stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta koji bi mogao unaprijediti prihodovnu stranu. Zato je Naša stranka krenula u projekat okupljanja koalicije kantonalnog spasa. Konkreno, taj koncept predviđa 20 poslanika koji će u prvoj godini mandata podržati 20 konkretnih mjera za rješavanje teške finansijske i komunalne situacije u Kantonu. Tek nakon usvajanja skupa mjera i određenja rokova za njihovo provođenje možemo pristupiti formiranju vlade, tj. određivanju ljudi koji će biti odgovorni za kvalitet i rokove implementacije", kazao je Kojović.

''U vremenu koje slijedi, potrebno je da sve stranke, kao i svaki poslanik u Skupštini KS-a ponaosob, shvate kolika je odgovornost na svima nama za budućnost Kantona, te da se nalazimo na raskrsnici gdje jedan put vodi ka ozdravljenju Kantona, dok drugi vodi u ekonomsku i socijalnu provaliju. Uzimajući u obzir navedenu situaciju, jednako kao i činjenicu da je odnos političkih snaga na nivou kantona različit od onog na nivou Federacije i države, Naša stranka predlaže da poslanici u Skupštini KS-a, neucijenjeni podjelom fotelja na višim nivoima, formiraju većinu i vladu koje će raditi u interesu Kantona i biti svijetli primjer reformske vlasti za čitavu Bosnu i Hercegovinu'', dodao je Kojović.