BiH
82

Naša stranka: Da li bi SDA, DF i HDZ prihvatili vladu bez ijednog muškarca?

Klix.ba
Koalicija SDA-DF-HDZ je najavila kako će ipak prekršiti Zakon o ravnopravnosti spolova i ustrajati na tome da ne bude nijedne žene na ministarskom mjestu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

"Zamislite vladu u kojoj bi premijer i svi ministri bile žene. Zamislite državnu vladu u kojoj ne bi bilo niti jednog Bošnjaka, Srbina ili Hrvata. Dok zamišljate tu hipotetičku situaciju, mislite li da bi ona mnogima stvorila osjećaj nelagode? Šta mislite da li bi SDA prihvatila vladu bez ijednog Bošnjaka kao reprezentativnu volju biračkog tijela? Da li bi HDZ potvrdio da se vlada bez ijednog Hrvata može boriti za prava Hrvata? Da li bi se DF bunio kad bi im se reklo da ne mogu imati nijedno mjesto u vladi predviđeno za Ostale?", kazala je Dina Duraković, članica Predsjedništva Naše stranke.

"Kako su odgovori na pitanja i više nego izvjesni, SDA, DF i HDZ imaju obavezu da objasne na koji će način žene – kao društvena grupa koja ima zakonsko pravo da participira u svim tijelima vlasti ZDK – moći odlučivati u vladi u kojoj nema nijedne ministrice. Kako će ta vlada od 10 muškaraca predstavljati volju polovine glasačkog tijela koje čine žene? Kako će ta 'muška' vlada doprinijeti povećanju učešća žena u političkom životu?", dodala je Duraković.

"Pretpostavljajući da SDA, DF i HDZ nemaju tolike probleme sa elementarnom pravnom pismenošću, njihovu najavu da će prekršiti zakon smatramo ipak izrazom partijarhalne uređenosti tih stranaka i samovolje, jer Zakon o ravnopravnosti spolova u svom članu 20. vrlo jasno propisuje ravnomjernu zastupljenost spolova u upravljanju, procesu odlučivanja i predstavljanju na svim nivoima organizacija vlasti, uključujući zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast", kazala je Duraković.