BiH
297

NASA objavila fotografiju: Ogromni kišni oblak nad Evropom

Klix.ba
Američka svemirska agencija NASA objavila je fotografiju iz svemira na kojoj se vidi ogromni kišni oblak koji se nadvio nad Evropom. Bosna i Hercegovina, ali i susjedne zemlje, bore se sa vodenim bujicama koje su poplavile kuće, poslovne objekte i brojne poljoprivredne površine.

Kiša koja ne prestaje padati širom Bosne i Hercegovine uzrokovala je nezapamćene poplave. Najteža situacija je na području Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, ali poplavama su pogođeni i kantoni Zeničko-dobojski, Srednjobosanski i Bosansko-podrinjski, kao i pojedini dijelovi Republike Srpske.

Vodostaji rijeka u stalnom su porastu, a prognoze meteorologa nisu nimalo utješne. Padavine će potrajati sve do vikenda, zbog čega je uključen narandžasti meteoalarm. Narandžastim alarmom upozorava se na obilne padavine, a Federalni hidrometeorološki zavd naročito upozorava na padavine u centralnim i sjeveroistočnim područjima zemlje.

Da je situacija alarmantna pokazuje i NASA-ina fotografija iz svemira na kojoj se vidi kako se kišni oblak nadvio nad cijelom Evropom.

Podsjetimo, u nekoliko opština u BiH proglašeno je stanje prirodne nepogode, a nekoliko hiljada domaćinstava širom BiH ostalo je bez električne energije.

U pogođenim područjima ekipe civilne zaštite su na terenu, a stanovništvo se evakuira.