Catherine Ashton
0

"Naša ambicija je da jednog dana vidimo BiH u EU"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton, koja danas boravi u posjeti BiH, izjavila je kako je na početku svog petogodišnjeg mandata došla upravo u BiH kako bi pokazala da je njena budućnost u EU.

Ona je to kazala nakon susreta s učenicima Prve gimnazije u Sarajevu kojima je govorila o tome da je EU budućnost za sve građane BiH. Njena izričita želja je bila da tokom posjete našoj zemlji razgovara s mladim ljudima o tome kako oni vide budućnost BiH.

"Moja poruka njima i svima vama je da sam namjerno ovdje došla na početku svog petogodišnjeg mandata kako bih pokazala koliko cijenimo i poštujemo odnose s ovom zemljom i s regijom te našu ambiciju da jednog dana vidimo BiH u EU", kazala je Ashton.

Istaknula je kako će u narednih pet godina zajedno s ljudima u BiH raditi na ostvarivanju evropskog puta naše zemlje.

"To će vjerovatno biti duži put od mojih pet godina mandata, ali bez obzira na to željela sam pokazati svoju požrtvovanost i opredjeljenje da budem ovdje s vama i s vama nastavim na tom putu", kazala je Ashton.

Ashton je nakon susreta s učenicima kazala kako joj je bila privilegija susresti se s mladim generacijama, ocijenivši kako se ova zemlja ima čime ponositi.

Dodala je kako je posjeta učenicima pokazala koliko su mladi ljudi u BiH obrazovani i kako su njihove ambicije fascinantne.

Poručila je također kako ekonomski i politički postoji snažna budućnost za one koji žele da se okrenu biznisu, trgovinskoj razmjeni, obrazovanju...

Ashton je Prvu gimnaziju u Sarajevu posjetila u pratnji visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU Valentina Inzka, koji je izrazio zadovoljstvo njenom posjetom BiH "tako rano u svom mandatu".

Inzko smatra kako nema boljeg mjesta za posjetu od Prve gimnazije u Sarajevu, koja je jedna od najboljih škola u BiH.

"Važno da budućnost ove zemlje pripada svima, a posebno generacijama koje dolaze. To je ono područje gdje bi političari trebali biti puno konstruktivniji i produktivniji i raditi za mlade naraštaje", rekao je Inzko po završetku posjete Prvoj gimnaziji.