BiH
443

Naš dug doktoru Nakašu: 1.500 dana rada, 15.000 operacija, 2.000 poroda...

Piše: I. P.
Bakir Nakaš (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu je ispred Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" obilježena deveta godišnjica smrti velikog hirurga i građanina Sarajeva čije ime danas nosi ova zdravstvena ustanova.

Abdulah Nakaš bio je specijalista opće hirurgije i šef hirurških disciplina poznat po stručnosti i izuzetnom altruizmu.

Radio je kao hirurg u Općoj bolnici Sarajevo, kao predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata zaposlenih u zdravstvu FBiH, bio je član Liječničke komore Kantona Sarajevo te poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zbog neizmjerne požrtvovanosti u periodu agresije na Sarajevo i BiH te poratnog angažmana u oblasti medicinskih nauka nagrađen je Šestoaprilskom nagradom Grada Sarajeva.

"Ovo je samo jedan od znakova da je on još u našim srcima i da će ostati tu dok god je nas i dok god je ove bolnice koja nosi njegovo ime", rekao je Bakir Nakaš dodavši da je spomenik njegovom bratu nažalost zapušten.

"On je zapušten, a sve ostalo blista. Bilo bi dobro kada bi se vodilo računa o spomeniku jer je to znak koji smo napravili da bismo opomenuli one ljude koji su na određeni način doveli do razaranja u posljednjem ratu", kazao je Nakaš građanima koji su se okupili u malom broju.

"Želimo da se ljudi prisjete Abdulaha koji je ovdje značio život. Da se prisjete njegovih 1.500 dana provedenih u bolnici, njegovih više od 15.000 operativnih zahvata, više od 2.000 poroda i svih hirurga koji su iza njega ostali i koje je on učio. To je dug koji mi imamo prema njemu", zaključio je Nakaš.

U 13:00 sati počast Abdulahu Nakašu bit će odata i na mezarju Kovači.