BiH
0

Narodna skupština RS usvojila Zakon o doprinosima

SRNA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras po hitnom postupku Zakon o doprinosima, kojim je predviđeno povećanje stope doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje sa 18 na 18,5 odsto uz istovremeno smanjenje stope za zdravstveno osiguranje sa 12,5 na 12 odsto.

Zakon je podržalo 46 poslanika, protiv je bilo 13, a uzdržano pet. "Ukupno opterećenje uplatioca doprinosa se ne mijenja, jer je zbirna stopa ostala kao i u važećem zakonu, odnosno 33 odsto što znači da ne dolazi do povećanja opterećenja privrednih subjekata", rekao je ministar finansija Zoran Tegeltija.

Tegeltija je naglasio da prihod po osnovu doprinosa predstavlja prihod vanbudžetskih fondova u RS.	Prema njegovim riječima, izmijenjena je i osnovica za obračun plaćanja doprinosa za osobe koje se bave poljoprivrednom djelatnošću za koja su registrovana. "Predviđeno je da se kao osnovica za obračun i uplatu doprinosa uzima 40 odsto prosječne bruto plate u RS za prethodnu godinu. Novina je da se za ovu kategoriju poreskih obveznika uvodi obaveza plaćanja doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, a posljedica je Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju", dodao je Tegeltija.

On je napomenuo da su osobe, koje su izabrane ili imenovane na javnu dužnost, obveznici doprinosa samo ukoliko nisu obavezno osigurane po nekom drugom osnovu. "Prijedlogom zakona o doprinosima propisano je da su obveznici doprinosa osoba kojima je radni odnos prestao u postupku stečaja i likvidacije. Kao novi vid obveznika doprinosa predviđene su i osobe koje prihod ostvaruju po osnovu ugovora o djelu, ali samo ukoliko nisu obavezno osigurane po drugom osnovu", rekao je Tegeltija.

Parlament RS usvojio je odluku kojim obavezuje Vladu da pripremi tekst Prijedloga zakona o doprinosima sa ugrađenim amandmanima i da ga uputi u ponovno razmatranje i usvajanje na narednom skupštinskom zasjedanju. Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić rekao je da je nakon usvajanja navedene odluke zbog velikog broja predloženih amandmana Zakon poslat u treće čitanje.