BiH
0

Narodna skupština RS: Penzije u RS-u od naredne godine iz budžeta

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su danas po hitnom postupku rebalans budžeta tog bosanskohercegovačkog entiteta za ovu godinu, kojim je određen budžetski okvir od 2,08 milijardi KM, što je za 2,5 posto više od dosadašnjeg budžeta.

Usvojen je i Nacrt budžeta RS za iduću godinu kojim su definisana ukupna budžetska sredstva od 2,207 milijardi KM. Planiran je budžetski suficit od 44,4 miliona KM koji će biti usmjeren na pokriće dugova prema domaćim i stranim kreditorima, a poreski prihodi planirani su u iznosu od 1,493 milijarde KM.

Narodna skupština RS usvojila je i set zakona zahvaljujući kojima će se od 1. januara sljedeće godine penzije u RS isplaćivati putem Trezora RS, a ne putem Fonda PIO, kako je to sada.

Po hitnom postupku usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju budžeta RS za ovu godinu, prema kojem Fond PIO dobija status korisnika prihoda republičkog budžeta, te Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju RS, kojim Fond PIO prelazi na trezorski način poslovanja.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trezoru kojim se propisuje način prelaska Fonda PIO na trezorski način isplate penzija, te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima.

Redovno skupštinsko zasjedanje najavljeno je za 8. decembar.