BiH
0

Narodna skupština RS o igrama na sreću

FENA
Razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću danas je nastavljena sjednica Narodne skupštine RS-a.

Na početku sjednice ponovo je prolongirano izjašnjavanje o više od 150 amandmana koji su podneseni još tokom prošlosedmičnog zasjedanja na Prijedlog zakona o uređenju prostora i građenju u RS-u, budući da predlagač zakona još nije spreman da se o njima izjasni.

Poslanici entitetskog parlamenta trebali bi u nastavku sjednice da razmatraju i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona kojim se taj akt usklađuje s Krivičnim zakonom BiH te značajno pooštravaju kaznene odredbe za pojedina krivična djela koja su u nadležnosti entiteta.

Pooštravaju se kazne u dijelu povrede izbornih prava tako da će povreda slobode opredjeljenja birača biti kažnjena od jedne do tri godine, a izborna prevara i uništavanje izbornih rezultata i do pet godina zatvora.

Među preostalim tačkama ovog zasjedanja su i prijedlozi strategija reforme penzijskog sistema i zapošljavanja, više nacrta, među kojima i o prijenosu prava svojine na kapitalu RS-a u lokalnim radio-televizijskim stanicama na jedinice lokalne samouprave, zatim više izvještaja, strategija i odluka.

Ovo zasjedanje entitetskog parlamenta rekordno je po broju predloženih tačaka dnevnog reda.

Tokom prošle sedmice od 47 tačaka za nepuna tri dana rada razmatrano je samo 13 tačaka, dok je Prijedlog zakona o popisu stanovništva u RS-u umjesto 10. prebačen kao 35. tačka da bi se ostavilo vrijeme za moguće usvajanje tog zakona na državnom nivou.