BiH
0

Narodna skupština RS-a uvodi "Dan za glasanje"

FENA
U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) uskoro bi trebalo da se uvede "Dan za glasanje", što će biti novina u radu najvišeg zakonodavnog tijela tog bh. entiteta.

"Dan za glasanje", koji će biti izdvojen i uslijedit će nakon rasprava o pojedinim tačkama dnevnog reda, predviđen je nacrtom novog Poslovnika paralmenta RS-a o kojem će se poslanici izjašnjavati na sjednici, 22. februara.

Na početku svakog zasjedanja ili nastavka zasjedanja "Dan za glasanje" za pojedine tačke dnevnog reda i vrijeme početka određuje predsjednik Skupštine RS-a.

Sadašnja praksa, da se glasa nakon rasprave o svakoj tački dnevnog reda, po novom nacrtu zadržat će se samo u hitnim slučajevima.

Novim Poslovnikom nije izmijenjeno pitanje kvoruma ni tokom rasprava, ali nije isključena ni mogućnost i te promjene u nekoj eventualnoj njegovoj izmjeni.

Također, nova pravila u radu Skupštine RS-a, ukoliko se usvoji novi Poslovnik, bit će i to da će svaki predloženi akt ili zakon morati da ima dopunu usklađenosti sa evropskim standardima.

Uvedene su i određene promjene kada su u pitanju sankcije za povredu Poslovnika.

Naime, predviđeno je da se od poslaničke plate odbije i do 20 posto ako se utvrdi povreda discipline o čemu odlučuje predsjednik Skupštine, a kao krajnja instanca drugostepena komisija unutar parlamenta.

Nacrtom novog poslovnika još je predviđena i promjena strukture skupštinskih odbora, kojih će, umjesto dosadašnjih 19 djelovati 20, s tim da je Odbor za praćenje procesa privatizacije, biti u sklopu odbora za privredu, koji se po ovom nacrtu izdvaja iz dosadašnjeg odbora s finansijama.