BiH
0

Narodna skupština RS-a danas razmatra veto Nebojše Radmanovića

FENA
Narodna skupština Republike Srpske danas će na posebnoj sjednici u Banjoj Luci zauzeti stav povodom odluke srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića da je Odluka Predsjedništva BiH od 19. februara destruktivna po vitalni interes RS-a.

Skupštinsko zasjedanje zakazano je na Radmanovićev zahtjev i da bi odluka o potvrđivanju njegovog stava bila usvojena u Narodnoj skupštini potrebno je da za nju glasa dvotrećinska većina poslanika.

Odlukom koju su donijeli hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić, uz protivljenje srpskog člana Predsjedništva BiH, predviđeno je upućivanje zahtjeva Vijeću sigurnosti UN-a za preduzimanje mjera za sprovođenje presude Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine.

Zahtjev Vijeću sigurnosti UN-a trebalo bi da se uputi, smatraju Silajdžić i Komšić, radi poduzimanja mjera za provođenje presude Međunarodnog suda pravde, kojom se presuđuje da je Srbija prekršila konvenciju o genocidu po tri tačke.

"Jedna od obaveza je bila i da izruči optužene za ratne zločine, a do danas Srbija nije postupila po nalogu Suda", kazao je Silajdžić prilikom obrazlaganja svog stava. On je istaknuo da prema Povelji UN-a oštećena strana, odnosno BiH, ima pravo da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a.

Podsjećamo, ovo je drugi Radmanovićev veto, a u prvom slučaju povod je bila presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu u tužbi BiH protiv nekadašnje SR Jugoslavije.