BiH
0

Narodna skupština RS-a danas o izboru potpredsjednika i budžetu za 2016.

FENA
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Dvije posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojima će biti razmotreno kompletiranje skupštinskog rukovodstva i entitetski budžet za iduću godinu, najavljene su za danas.

Na prvom posebnom skupštinskom zasjedanju bit će razmatrani prijedlozi za izbor potpredsjednika Narodne skupštine iz reda hrvatskog naroda i najjače opozicione stranke, te smjena potpredsjednika Nenada Stevadnića.

On je ranije napustio SDS, u čije ime je dobio mjesto u skupštinskom rukovodstvu, zbog čega je opozicija isticala da je sada nelegalno na toj funkciji te su bojktovali zasjedanja kojima je Stevandić predsjedavao.

Iz SNSD-a su dostavili svoj prijedlog za hrvatskog potpredsjednika, a to je Željka Stojičić.

Također, iz SDS-a su raniji najavljivali da će Sonja Karadžić-Jovičević biti predložena za potpredsjednicu iz reda najjače opozicione stranke.

Nakon glasanja o predloženim tačkama dnevnog reda ove posebne sjednice, najavljeno je i novo zasjedanje za koje su, između ostalog, predloženi Ekonomska politika i entitetski budžet za iduću godinu.

Bit će riječi i o Prijedlogu zakona o posebnom doprinosu za solidarnost, o izmjenama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, oba po hitnom postupku.

Vlada RS-a je Narodnoj skupštini predložila na usvajanje i odluke o dugoročnom i o kratkoročnom zaduživanju entiteta u 2016. te između ostalog i Prijedlog rezolucije o protivljenju aktivnostima izgradnje odlagališta otpada niske i srednje radioaktivnosti u općini Dvor, Republika Hrvatska.