BiH
0

Narodna skupština pokreće inicijativu za promjene ustava RS-a

FENA
Prva tematska konferencija o promjenama Ustava Republike Srpske održat će se 26. februara u Banjoj Luci, potvrđeno je Agenciji FENA u entitetskom parlamentu.

Održavanje te konferencije inicirao je Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a koji pokreće inicijativu za sistematsku analizu i predlaganje neophodnih promjena Ustava u pojedinim njegovim poglavljima ili segmentima, što bi trebalo rezultirati prijedlozima amandmana na Ustav RS-a.

Predviđeno je da uvodničari Prve tematske konferencije o promjenama Ustava RS-a budu Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS-a, koji je ujedno i predsjednik Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine, zatim prof.dr. Ljiljana Mijović, sutkinja Suda za ljudska prava u Strazburu i profesor Pravnog fakulteta u Banjoj Luci, zatim prof.dr. Marko Rajčević, sudija Ustavnog suda RS-a i profesor Pravnog fakulteta u Banjoj Luci i prof.dr. Enes Hašić, zamjenik Ombudsmena RS-a i profesor Pravnog fakulteta u Bihaću.

Prva tematska konferencija razmatrat će Poglavlja I – III Ustava RS-a, koje se odnose na - Osnovne odredbe, Ljudska prava i slobode, Ekonomsko i socijalno uređenje.