Gladnih sve više
0

Narodna kuhinja u Tuzli ostaje bez hrane do kraja mjeseca

Piše: D. Brkić
Narodna kuhinja Imaret, prema riječima voditelja Adila efendije Pezerovića, posjeduje zalihe sirove hrane dovoljne do kraja mjeseca. U ovoj kuhinji se dnevno priprema oko 3.500 obroka za socijalno ugrožene kategorije stanovništa u Tuzlanskom kantonu.

Efendija Pezerović napominje kako se broj korisnika konstantno povećava te da iz ove kuhinje u proteklih trinaest godina postojanja nikada niko nije vraćen praznih ruku.

Kako bi kuhinja nastavila svoju humanitarnu misiju neophodna je nabavka određenih količina povrća, žitarica, ulja i mliječnih proizvoda. Mesa ne nedostaje, jer je Islamska zajednica poslije Kurban-bajrama donirala 55 tona mesa.

"Meso je odloženo u hladnjače i koristit će se tokom godine. Međutim, za dnevne obroke nedostaju nam, tako da kažem, popratni sadržaji", kaže efendija Pezerović.

Podsjetimo kako je kuhinja zatvorena u danima vikenda, tako da se korisnici tih dana dovijaju na razne načine. Za dalji nesmetan rad Imareta neophodna je podrška šire društveno-političke zajednice i privrednih subjekata sa područja Tuzlanskog kantona. Općina Tuzla godišnje za rad kuhinje osigurava 210.000 KM i takvim primjerom bi se trebali voditi i drugi.