UG 'Narodu pravda i posao'
0

Narodna inicijativa "Neću da budem dejtonac!"

FENA
Sa potpisivanja Dejtonskog sporazuma (Foto: Arhiv)
Sa potpisivanja Dejtonskog sporazuma (Foto: Arhiv)
"Želimo evropski ustav! Neću da budem dejtonac!" naziv je inicijative koju je pokrenulo Udruženje "Narodu pravda i posao".

Cilj ove narodne inicijative je donošenje novog ustava usklađenog s principima Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda s dodatnim protokolima, kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu predsjednik Udruženja Aner Đulić.

Čekali smo bilo kakve rezultate da se bh. političari dogovore, međutim, vidi se da to ne ide. Mi smo ovdje danas da jasno kažemo da članovi Udruženja neće da budu dejtonci jer mislimo da to nema smisla, kazao je Đulić.

Podsjetio je da će 14. decembra biti 14 godina da je Dejtonski sporazum potpisan u Parizu, naglasivši da je već 14 godina stanje nepromijenjeno.

Dejtonski sporazum je potpisan prinudnim putem i sam je po sebi ništavan. Dejtonski sporazum je jedan eksperiment i njegova jedina prednost jeste što je zaustavio rat. Potpisan je sa svjedocima, mada je ostalo tajna šta su to svjedoci potpisali i koja je njihova obaveza, kazao je Đulić.

Najavio je i drugu fazu narodne inicijative "Neću da budem dejtonac - neću da budem kantonac".

Bit će održana i Skupština Udruženja, na koju će biti pozvani i političari i ekonomski stručnjaci, i na kojoj će biti razgovarano o ukidanju entiteta i kantona. Bit će pokrenuta i peticija o ovom pitanju te će biti skupljani potpisi građana, a cilj narodne inicijative je referendum, kazao je Đulić dodavši da imaju podršku građana, ali da se političari "boje za svoje fotelje".