Mitropolit Nikolaj
0

"Narodi u BiH treba da budu međusobno ravnopravni"

SRNA
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Nikolaj rekao je da narodi u BiH treba da budu međusobno ravnopravni, a ne da jedni budu dominantni nad drugima.

Vladika Nikolaj je u razgovoru sa novimenovanim ambasadorom SAD u BiH Patrickom Moonom istakao da narodi na ovim prostorima treba "da nose bremena jedni drugih i tako ispune zakon Božiji, da se dopunjuju međusobno, da uvažavaju međusobne raznolikosti, jer su one njihova prednost, a ne mana".

Zahvalivši SAD na pomoći za napredak BiH, vladika Nikolaj je istakao da srpski narod nije zločinački kako ga neki žele da predstave u poslednjih 20-ak godina. Visokopreosvećeni valdika je rekao da pravoslavni narod i on lično mnogo cijene SAD, gdje živi mnogo pravoslavnog srpskog naroda.  

U saopštenju iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske navodi se da je mitropolit Nikolaj posebno zahvalio Moonu što je prije nekoliko dana prisustvovao molitvi za mir i posjetio Muzej Stare pravoslavne crkve. Gospodin Nikolaj je konstatovao da molitvi za mir nije prisustvovao niko iz Islamske zajednice u BiH. 

Vladika Nikolaj je upoznao gosta sa istorijatom, organizacijom, djelovanjem, hramovima i sveštenstvom Mitropolije dabrobosanske, a posebno je govorio o Staroj pravoslavnoj crkvi koja je molitveno mjesto još od 8. vijeka, a sam hram potiče iz 14. vijeka. 

Moon je najavio da će SAD nastaviti da daju podršku BiH da bi je ojačale kako bi se integrisala u EU. On je istakao da je pravoslavna crkva u SAD jaka, aktivna i veoma poštovana. 

Naglašavajući da mnogo cijeni položaj i ulogu Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i mitropolita Nikolaja u BiH, Moon je rekao da je od prethodnika informisan da je vladika Nikolaj bio veoma aktivan u Međureligijskom vijeću i da je Ambasada SAD u BiH uvijek imala dobre odnose sa SPC u BiH. 
Sagovornici su izrazili zajedničko očekivanje da je ovaj susret prvi u nizu mnogobrojnih i uspješnih sastanaka u budućem periodu.