Biskup Franjo Komarica
0

"Narodi u BiH ne mogu jedni bez drugih"

FENA
Franjo Komarica (Foto: SRNA)
Franjo Komarica (Foto: SRNA)
Banjalučki biskup Franjo Komarica očekuje da će političari prestati manipulirati s vlastitim narodom i strašiti ga nekim drugim.

"Uvjeran sam da mora konstruktivnost pobijediti destrukciju", kaže monsinjor Komarica.

Nada se i da će u BiH "proraditi normalni mozgovi koji će reći ne možemo jedni bez drugih, trebamo jedni druge i možemo jedni s drugima, zajednički puno dobrog uraditi, nego jedni protiv drugih ili mimo drugih".

Biskup banjalučki ponavlja da političari moraju raditi u obostranu korist svih ljudi.

"Neće biti dobro za BiH, pa ni za susjedstvo, ako u BiH ne bude ljudi koji joj pripadaju", ističe biskup Komarica i izražava nadu da će imati na ovim prostorima budućnost onaj narod koji tu želi i živjeti, uključujući i hrvatski narod, s kojim se kaže, predugo manipulira.

Ima puno ljudi, dodaje, među prognanim Hrvatima u RS-u koji se upurno žele vratiti, ali im se to ne omogućuje, ni politički, ni pravno, a posebno ne materijalno.

Navodi i primjer jedne banjalučke porodice koja čak 40 puta dolazi u taj grad iz Hrvatske i traži da im se vrati njihova kuća, za koju imaju sudsku presudu iz 2005. o povratu, ali ne mogu u nju ući, a i niko im u tome ne pomaže.

Monsinjor Komarica je i danas potvrdio da nisu ni realizirana obećanja Vlade RS-a da će staviti na raspolaganje Banjalučkoj biskupiji bar dio oduzete crkvene imovine u okolini Samostana "Marija Zvijezda" u Trapistima, a što s velikom pažnjom prati i Sveta Stolica.

"Nedavno su me i u Vatikanu, tokom razgovora sa Svetim ocem i drugim kompetentnim ljudima, pitali šta radi domaća vlada kada je u pitanju povrat crkvene imovine", kaže Komarica i podsjeća u tom kontekstu na obećanja predstavnika izvršne vlasti u RS-u, ali koja nisu izvršena, pa ni oko davanja na upotrebu dijela šume, njiva, kao ni nekadašnje hidroelektrane u Trapistima, kako bi bila revitalizirana, jer je bila prva koja je pokrenuta ne samo u tom dijelu Banje Luke, BiH već i na Balkanu.

Istaknuo je da se sve, pa i te nepravde, moraju otklanjati, jer "inače smo sukrivci i sudionici u jednoj nepravdi, samoobmani i vladavini jačega".

Banjalučki biskup uputio je danas i tradicionalnu uskrsnu poruku.

"Nakon Kristova uskrsnuća više ništa nije kao do tada. Isusovo uskrsnuće daje svima i svemu pozitivni predznak, predznak vječnog, neuništivog postojanja", navedeno je u toj poruci.