Enes Čerimagić
0

"Narko-mafija u BiH je oslabljena"

SRNA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Narko-mafija u BiH je u nekoliko proteklih akcija pretrpjela težak udarac i trebaće vremena da nađu nove ljude u svom lancu, tvrdi Enes Čerimagić, oficir za vezu u regionalnoj policijskoj i carinskoj organizaciji SECI, koju čini 13 država. Iako je "heroinska mafija" uzdrmana, Čerimagić navodi da je kroz BiH nedavno uspostavljena nova kokainska ruta, a policije u regiji intenzivno rade na prikupljanju informacija nakon čega su moguće konkretne akcije.

"Podaci kojima raspolažemo i po statistici i po zapljenama govore da droga u BiH stiže autobusima i kamionima. U BiH generalno u 2008. godini u odnosu na 2007. bilo je zaplena manje za 45 odsto. Kada gledamo ukupan region, zaplijenjeno je 19 tona narkotičkih sredstava, što je u odnosu na 2007. više za 10,5 odsto, odnosno 36 odsto više u odnosu na 2006. godinu, precizirao je Čerimagić.

On je dodao da, prema analitici zaplijena, luke u Grčkoj i Albaniji su mjesta gdje se u posljednje vrijeme pojavljuje kokain, koji različitim pravcima ide prema zapadnoj Evropi. 

"Jedan od tih novih pravaca je i preko BiH. To će naše agencije na određeni način pratiti. Za sada još govorimo o nekakvim saznanjima, ali vidjećemo šta dalje biti. Upravo smo imali prezentaciju drugih država i koliko sam vidio i koliko sam upoznat od kolega iz Albanije, jedan od pravaca jeste i taj preko BiH", naveo je Čerimagić  za sutrašnje "Nezavisne novine".

Čerimagić je rekao da su prošle godine u BiH bile dvije operacije protiv narko-mafije i obje  je provelo Ministarstvo untrašnjih poslova Republike Srpske. 

"Ono što je, prema mom mišljenju, vrlo bitno je da je u tim akcijama razbijen veliki broj kriminalaca, od šefova pa sve do sitnih dilera sa ulice. Nije toliko ni bitna količina zaplijenjene droge koliko je bitno da je taj lanac razbijen i da sada treba vremena da nađu druge ljude i naprave novu mrežu", naglasio je Čerimagić.

On je rekao da su najveći regionalni centri narko-mafije Turska i  Albanija, a sa prostora bivše Jugoslavije Kosovo i Sandžak, dok su zemlje sa najvećim količinama zaplijenjenih narkotika su Turska, Bugarska, Grčka i Rumunija.