BiH
0

Naredne sedmice presude UniCredit i Raiffeisen banci

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Opštinski sud u Sarajevu objaviće naredne sedmice presude UniCredit i Raiffeisen banci protiv kojih je zbog neosnovanog povećanja kamatnih stopa federalna Uprava za inspekcijske poslove podnijela prekršajne prijave, potvrđeno je Srni u ovom sudu.

Izvođenjem dokaza i saslušanjima prvi pretresi u sporu sa UniCredit bankom u Opštinskom sudu počeli su 18. avgusta, dok je proces protiv Raiffeisen banke i njenog direktora Mihaela Milera počeo juče.

Federalni inspektori rekli su na početku suđenja da je Raiffeisen banka zloupotrebljavala "euribor" kod povećanja kamate jednom licu, dok odbrana banke tvrdi da federalna Uprava za inspekcijske poslove nije nadležna u ovom slučaju i da je taj slučaj zastario.

Usmenim pretresom u sporu sa Intesa Sanpaolo bankom 12. avgusta počeo je dokazni postupak na osnovu 192 prekršajna naloga federalne Uprave za inspekcijske poslove protiv deset banaka u BiH zbog neosnovanog podizanja kamatnih stopa, za koje ova uprava tvrdi da su time prekršile Zakon o zaštiti potrošača BiH.

Opštinski sud u Sarajevu proglasio je 18. avgusta krivim Intesa Sanpaolo banku i njenog direktora Almira Krkalića za neosnovano samoinicijativno povećanje kamatnih stopa na već realizovane kredite i novčano ih kaznio sa 8.000 KM i 1.000 KM.

Prekršajno odjeljenje Suda time je donijelo prvu pozitivnu presudu u slučajevima protiv lihvarenja.

Direktor federalne Uprave za inspekcijske poslove Ibrahim Tirak izjavio je da će, ako Sud donese pozitivne presude, banke morati građanima vratiti novac koji su uzele povećanjem kamata na potrošačke kredite i da se tu radi o desetinama miliona KM.
Uprava za inspekcijske poslove najavila je da će podnijeti kolektivnu tužbu protiv banaka koje su bespravno podizale kamate posljednjih mjeseci.